Originalet. Så här såg kvarnen ut innan branden 2008. Foto: Einar Spetz

Då sätts vingarna på Vallentunas kvarn upp

I augusti i fjol kom stommen på plats. Nu är det inte långt kvar. I april ska Väsby kvarns vingar äntligen upp, tillverkade på "kvarnmeckat" Öland.

  • Publicerad 16:12, 25 feb 2019

Det våras för Väsby kvarn. Bara vingarna saknas, sedan är Vallentunas landmärke uppfört igen. Björn Sundblad är fastighetschef på kommunen och berättar att vingarna redan är klara.

– De har tillverkats på Öland och ligger färdiga där, det är ett stort kvarncentrum. Kvarnen kommer inte ha en malande funktion, men däremot kommer vingarna drivas med en motor, så vid underhållsarbeten och särskilda tillfällen kommer de kunna snurra, säger han.

Monteras i april

Björn Sundblad berättar att vingarna ska transporteras upp till Vallentuna och monteras någon gång i april, han vet dock inte när exakt. Vad kvarnen ska innehålla är också oklart. Eftersom den står vid ett naturreservat finns en del begränsningar.

– Det finns inte heller något vatten och avlopp draget till den, det behöver man tillstånd från Länsstyrelsen för.

När stomresningen skedde var det ett stort evenemang, och något liknande planeras även när vingarna ska upp.

Läs även: Efterlängtade Väsby kvarn snart uppe igen

Kommunens marknadsstrateg Sofie Thurin kan inte bekräfta exakt när vingarna ska upp, men berättar att det är tänkt att bli någon form av invigning när det väl sker.

– Det är kul att kvarnen uppstår som en del av Vallentunas skyline igen, säger hon.

Vingarna ligger som nämnt och vilar på Öland, och att tillverka dem kan inte vem som helst göra. Kennerth Gustafsson är ordförande i Ölands Kvarnförenings styrelse, och berättar att vingar som beställs från dem är gjorda av diplomerade kvarnreparatörer, som gått en sex månader lång utbildning.

Hur lång tid tar det att tillverka vingarna?

– En grov uppskattning är att det tar fyra, fem dagar att göra dem. Helst ska materialet vara av senvuxen tät gran. Ju tätare det är mellan årsringarna desto längre håller dem. Men man måste underhålla dem och tjära in dem med jämna mellanrum, säger Kennerth Gustafsson.

Väsby kvarn

Väsby kvarn uppfördes 1865 i Väsby. 1959 fick Vallentuna hembygdsförening den i gåva, och gjorde en omfattande yttre renovering av den mellan 2005 och 2008. Tanken var att en inre upprustning skulle göras, men i mars 2008 förstördes kvarnen i en anlagd brand.

2018 hade kommunfullmäktige i sin budget avsatt två miljoner kronor för att återskapa landmärket på samma plats.

Företagarnätverket, Vallentuna Kvarn, har samverkat kring projeketet och samlat in donationer från både näringsliv, privatpersoner och lokala aktörer. Folk har bland annat skänkt virke och erbjudit sig hjälpa till med elinstallationer.

I augusti förra året restes stommen, och i vår står kvarnen helt klar.

Källa: vallentuna.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Roslagsbanan ersätts med buss under påsken

Nyheter LISTA: Så går bussarna när tågen står still Resenärer med Roslagsbanan får ta bussen i påsk. Det eftersom arbetet med att bygga ut till dubbelspår pågår under veckan.måndag 18/3 17:05

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Nyheter "Många bra samtal" I fredags samlades människor världen över för att demonstrera för klimatet. På Tuna torg i Vallentuna samlades upp emot 50 personer.måndag 18/3 16:58