FULL RULLE. SL:s hoppas att alla rulltrappor ska kunna köras för fullt på Stockholm City i slutet av april. Foto: Karin Nilsson

Då ska SL:s rulltrappor fungera igen

Stillastående rulltrappor har varit ett återkommande problem för SL på Stockholm City. Nu är det inte långt kvar innan rulltrappshaveriet är till ända.

  • Publicerad 20:29, 27 mar 2019

I måndags tvingades SL stänga tre rulltrappor vid Citybanans perrong på Stockholm City. Detta på grund av att handledarna, den svarta gummilisten man håller i, spårade ur.

Det här medförde att södergående tåg inte kunde stanna på perrongen under hela dagen.

En av rulltrapporna lagades under tisdagskvällen och de andra två rulltrapporna ska i slutet av veckan kunna fungera igen.

– Handledarna har krånglat tidigare. Det här har varit ett prioriterat ärende och vi siktar på att få igång rulltrapporna så snart som möjligt den här veckan, säger Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

Sedan tidigare är det 16 rulltrappor som har stoppats och stängts av på Stockholm City. Detta uppmärksammades stort i juli 2018, då en av rulltrapporna plötsligt började rulla bakåt.

SL: Allvarliga fel på 17 rulltrappor

En haveriutredning slog i januari 2019 fast att kopplingarna var för klena på de rulltrappor som installerades på Stockholm City.

NY PROGNOS: KLART I APRIL

En efter en byts nu ut och arbetet ser ut att hålla tidprognosen. Just nu är 9 av de 16 rulltrapporna från spåren på Stockholm City upp till centrala mellanplanet stillastående medan reparatörer arbetar med kopplingsbyten.

– Vi hoppas att tidplanen håller, det ser ut så. Vi räknar med att allt kommer vara klart i slutet av april, säger Claes Keisu.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt har SL omkring 500 rulltrappor inom kollektivtrafiknätet.

– Den dagen finns nog inte när alla rullar samtidigt. Tyvärr är det så. Men bara för att en rulltrappa står still betyder inte alltid det att man inte kommer upp och ner. Det finns kanske en rulltrappa precis bredvid som fungerar, avslutar Claes Keisu.