Start. Den 1 april är det byggstart för ombyggnaden av E18. Foto: Hege Hellström

Då stängs bussfiler på E18 i Danderyd och Täby

Den 1 april kommer Trafikverket att påbörja arbetet med att bygga nya bussfiler på E18 mellan Stocksund och Lahäll. Arbetet kommer att innebära att hastigheten sänks till 70 kilometer i timmen.

  • Publicerad 11:54, 23 mar 2020

Kommer att hjälpa till att styra trafiken.

Under drygt ett års tid kommer Trafikverket att jobba med bygga nya bussfiler på E18 genom att bygga om vägens mittremsa och på så sätt bredda vägen. I den första etappen kommer man att bygga mellan Stocksund och Lahäll med start 1 april. För att komma åt att bygga om vägens mittremsa och bredda vägen kommer de vanliga körfälten tillfälligt att flyttas mot ytterkanten, i bussfilerna, av vägen. Därför kommer bussfilerna att stängas av under den här perioden samtidigt som hastigheten på vägen sänks till 70 kilometer i timmen.

Efter det kommer de nya bussfilerna att få plats i ytterkanten av vägen mellan Danderyds sjukhus och Lahäll. Det kommer också att byggas en digital trafikstyrning, ett så kallat intelligent transportsystem (ITS).

– Vi har sett att vanliga olyckor är upphinnandeolyckor. Systemet kommer att hjälpa till att styra trafiken och till exempel sänka hastigheten om en bil fått motorstopp längre fram, sa Mattias Broberg på Trafikverket till StockholmDirekt i oktober när man presenterade åtgärderna.

Enligt Trafikverket kommer de nya bussfilerna att vara klara hösten 2020.

Under nästa år kommer Trafikverket att bygga om på sträckan Lahäll - Arninge på samma sätt. Enligt planen kommer de trafikstörande arbetena att vara klara till hösten 2021.

Ombyggnationerna kan komma att påverka restiderna för vissa avgångar. Något som SL justerat i sina tidtabeller.

Trafikkaos väntar - fyra vägprojekt samtidigt

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34