Visionsbild nya Slakthusområdet 3D. Vita hus är nya byggnader, övriga är gamla som bevaras. Foto: Stockholm stad

Då startar stora rivningen av Slakthusområdet

Nästa år börjar rivningen av Slakthusområdet. Ett 30-tal gamla hus behöver rensas bort för att kunna starta bygget av den nya stadsdelen.

  • Publicerad 16:23, 3 dec 2018

Staden tänker starta rivningen av gamla hus i Slakthusområdet nästa år. Totalt rör det sig om ett 30-tal byggnader som ska tas bort och först ut är cirka 15 byggnader i Slakthusområdets västra del, mellan Hallvägen och Boskapsvägen, och i sydvästra delen av området.

Rivningarna sker dels för att byggandet av nya stadsdelen ska komma igång, dels för den nya tunnelbaneuppgången som planeras i Slakthusområdet. Där ska byggstarten ske någon gång under 2020/2021 för att kunna öppna år 2026. De äldsta byggnaderna i området med höga kulturvärden sparas och rustas upp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ärendet ska upp för beslut nästa vecka. Om det blir ett ja kommer rivningarna att starta nästa år och pågå i sju år. Staden vill riva så snart som möjligt efter att dagens hyresgäster har flyttat ut för att hindra att lokalerna står tomma och lockar till sig skadegörelse och inbrott.

Slakthuset ska bli en stadsdel med 4 000 nya bostäder, en ny F-9-skola, gymnasieskola, idrottshall, förskolor, butiker och restauranger och företagslokaler. Första inflyttning är planerad till år 2023 och hela området ska vara klart 2030.

De ska ge Stockholm ett eget King's Cross

Det här stör vi oss mest på hos grannen

Nyheter LISTA: Sakerna som skapar störst grann-ilska i Stockholm Irriterar du dig på dina grannar? Då är du långt ifrån ensam. Här är listan på vad flest personer ogillar med sina grannar.söndag 26/5 8:00

Nu är sommarens queerskejt igång i Söderort

Nyheter ✔ För alla ✔ Gratis utlån ✔ Coaching För tre år sedan startades tjejskejt, ett fredat rum som har vuxit enormt i popularitet sedan dess. Men något saknades, något för alla andra. Queerskejt växer nu fram i Högdalens skejtpark – och...fredag 24/5 16:06