Poet. Dadju Ambrosio, skriver förortspoesi och ska tävla om titeln "Ortens bästa poet". Foto: Privat

Dadju är Rågsveds hopp i stor poesitävling

Dadju Ambrosio, 19, är Rågsveds nya stolthet. Om en månad har han nämligen möjlighet att knipa titeln "Ortens bästa poet". Här berättar han om hur Rågsved inspirerat honom i hans lyrik.

  • Publicerad 17:32, 2 nov 2017

Jag har gått igenom så mycket här, men har många goda minnen också. Jag gör det för Rågsved.

Dadju Ambrosio från Rågsved är "19 barre" och poet. Det var med spänning han ställde sig på scenen förra helgen för att tävla i poetry slam, den första deltävlingen på vägen mot titeln "Ortens bästa poet".

– Jag var så himla nervös, men samtidigt otroligt taggad. Jag har blivit rekommenderad att ställa upp tidigare, men har inte känt mig redo. Nu kände jag mig redo, säger han.

Och redo var han. Endast två stycken gick vidare från deltävlingen i Flemingsberg. Dadju Ambrosio var en av dem. Nu ska han representera Söderort i den stora finalen 2-3 december.

– Det är en overklig känsla, jag är exalterad och spänd. Det är så mycket känslor på en gång. Men känslan är otroligt bra samtidigt.

Hemorten inspirerar

Poesi har han skrivit sedan 14 års ålder. Den första texten han tävlade med handlade om hans relation med sin far. Men även hemorten fick ge inspiration till dikterna. Dadju Ambrosios andra vinnartext handlar om Rågsved och hur orten uppkommit under 1950-talet.

– Det är den första texten jag skrivit om Rågsved, men det kommer mer, det vill jag lova.

Jami hyllas för poesi om livet som ung och rom i orten

Han berättar att Rågsved präglas av en stark musikkultur och ett stort intresse för lyrik, vilket han tar med sig till sitt eget skapande. Att representera Rågsved i årets poetry slam är han mycket stolt över.

– Det känns jättebra, jag är uppväxt här och är en produkt av miljön. Jag tar med mig omgivningen i Rågsved till scenen i Flemingsberg. Jag har gått igenom så mycket här, men har många goda minnen också. Jag gör det för Rågsved.

Siktar på seger

Finalen kommer gå av stapeln under två dagar i Rinkeby. Finalen är resultatet av ett långt förspel med regionala deltävlingar runt om i landet. Nu ska de tävla i lag, till skillnad från tidigare. Dadju Ambrosio är en del i Söderortslaget. Tillsammans ska de skriva och framföra den poesi som han hoppas ska ta publiken med storm.

– Målet är att göra det här så bra som möjligt, och sända bra budskap. Och, förhoppningsvis, ta förstaplatsen också, säger han.

Nora och Malaak blev ortens bästa poeter i Botkyrka

Laget har inte träffats ännu, så strategin för hur de ska göra det är inte klar. Men han har det viktigaste budskapet klart redan nu:

– Jag vill se att folk kommer från landets alla hörn. Oavsett bakgrund, oavsett ålder, så vill vi att de ska se vår kärlek för konsten och inspireras av ord från våra hjärtan.

Så börjar och slutar Dadjus poesi om Rågsved

Min ort är en tavla

Varje stad är en historia. Om man tittar noga så kan man se historia andas på varje gatuhörn i världen som vägrar att dö. Min ort är en tavla, ghetto inspirerad med graffiti involverad som är skriket exakt som skriet med tvivel printar upp den förändring många vet inte kommer ta ställning.[...]Det dystra är att centan slutstationen många av våra bröder brukar hamna trots alla önskade framgångar men genom orättvisa gångar är mitt hem, Rågsved. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00