Etnologen Agneta Lilja reder ut vad som gäller för alla som vill gå påskkärring. Foto: Mostphotos

Dags att åka till Blåkulla – vi reder ut vad som gäller

Snart är det dags att hoppa på kvasten och åka till Blåkulla. Många undrar – vad gäller egentligen för alla påskärringar på godisjakt? Vi lät etnologen Agneta Lilja reda ut do's and don'ts.

  • Publicerad 12:07, 28 mar 2018

Vilken dag ska man gå påskkärring?

– Det är lite olika och faktiskt inte så viktigt. Vissa går på skärtorsdagen och andra på påskafton, det handlar ju om att åka till Blåkulla och ha fest med Djävulen. Idag är det inte lika vanligt med påskkärringar eftersom många bostadshus har kodlås där de inte kommer in. Så det är nog vanligast i radhus- och villaområden.

Vem får klä ut sig till påskkärring?

– Från förskoleåldern upp till ungefär mellanstadiet. Idag tänker vi på påskkärringar som söta små flickor och pojkar. Men i Göteborg på 1950-talet och bakåt några decennier var det ungdomar som klädde ut sig, drack lite för mycket och ställde till med oreda. Då handlade väl utklädningen främst om att maskera sig.

Bör man som förälder gå med?

– Det beror väl lite på ålder men om det finns större syskon tycker jag att det är bättre att de följer med. Det här är barnens grej och det finns alltid en risk att föräldrar tar över något som barnen från början har utformat. Då blir det inte lika roligt och barnen kanske tappar intresset.

Vilka tider gäller?

– Det här är en aktivitet som passar på dagen och eftermiddagen så inom anständiga tider. Kanske inte efter klockan 18, speciellt när det handlar om små barn.

Hur bör man förbereda sig som påskkärring?

– Klä ut sig och sjunga något eller lämna ett handritat påskkort. Nuförtiden händer det att barn blir proffssminkade i köpcentrum och liknande vilket kan göra att det blir högre krav på utstyrseln, men det behöver inte vara så avancerat. Däremot är jag ingen traditionspolis utan tycker det är roligt när traditioner utvecklas.

Måste man öppna dörren?

– Nej, det måste man inte. Men om man tycker att det känns besvärligt kan man se besöket som ett tecken på att man är accepterad och räknas i samhället.

Måste man ge påskkärringarna något?

– Ja, jag tycker att det är anständigt. Lite godis eller en liten slant om man inte har något annat hemma.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Elin från Ängby skriver barnbok om mobbning

Nyheter "Fortfarande ett viktigt ämne" Elin Bisander blev mobbad i grundskolan, en tuff period som påverkat hela hennes liv. Nu skriver hon en barnbok om åren i Norra Ängby – och hoppas på att den ska hjälpa andra som utsatts för samma...fredag 15/2 16:18

Här återförenas kollegorna från nedlagda skolan

Nyheter Nostalgibonanza efter Hässelbylärarnas fika I många år jobbade de tillsammans på numera nedlagda Hässelbystrandsskolan. I veckan sågs forna kollegorna Bengt Ågren, Robert Landberg och Eric Weiss för en fika och snack om gamla minnen.fredag 15/2 16:05