Nya Marievik. Det officiella namnet på projektet är Marievik 15. Foto: Arkitektbyrån Search

Dags att döma (eller hylla) ”skugg-skrapan” på Liljeholmskajen

Planerna på att bygga 38 våningar högt på Marieviks udde har mötts av både ris och ros. Nästa vecka är det sista chansen att tycka till om höghusen som kan skugga Tantobadet.

  • Publicerad 22:19, 21 jan 2016

Sju huskroppar, upp mot 1 000 nya bostäder och ett stort antal kontor och butiks-lokaler ingår i byggherren JM och Stockholms stads planer för Marieviks udde.

Det högsta huset planeras bli 38 våningar högt (cirka 114 meter) och har blivit en Södermalmssnackis. Varför? Dess skugga kommer att falla över Tantobadet, mellan klockan 17 och 19 i mitten augusti. Senare på året blir skuggan större.

Skönhetsrådet har redan sagt sitt. Det anser att husen ”bryter sig ur omgivningen på ett olyckligt sätt” och ”saknar argument för höga hus på platsen”. Stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle är också kritisk. Han anser att planerna gör allt annat än skapar bra stadskvarter.

Inte bara ris

Bland nybyggesvurmare i Yimby-grupper på Facebook är många positiva.

”Väntar på att några äldre startar "Rädda Tanto". Det verkar vara den främsta sysselsättningen bland många välsituerade pensionärer att hindra så mycket bostäder som möjligt i deras närhet” skriver en person.

”Min största oro här gäller som alltid när JM är i farten att det inte blir några verksamhetslokaler i de planerade husen utan bara bostäder” skriver en stockholmare på Facebook.

LÄS ÄVEN Höghusen som kan skugga Tantobadet

Så lämnar du synpunkter

Skriv till Stockholms stadsbyggnadskontor, Registraturen, Box 8314, 104 20 Stockholm, alternativt via e-post: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se. Ange diarienummer SDp 2010-14465

Sista dag att tycka till fredag 29 januari.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.