Dags att döpa om Norra Djurgårdsstaden?

Det har gått 12 år sedan Norra Djurgårdsstaden fick sitt namn, men redan 2001 började arbetet med den nya stadsdelen som fortfarande växer fram. Så nu är det dags att ställa frågan: är någon verkligen nöjd med namnet?

  • Publicerad 18:45, 8 jun 2018

Staffan Lorentz är stadens projektledare för Norra Djurgårdsstaden, ett stadsdelsnamn som använts om den framväxande delen av Stockholm sedan 2006. Hur namnet, som kan kännas lite omständligt i både text och tal, uppstod är enligt honom inte glasklart.

– När projektet kom igång ordentligt och man satte ihop ett program av bland annat Loudden, Frihamnen och Gasverksområdet så valdes namnet Norra Djurgårdsstaden i ett politiskt sammanhang. Man beslöt att omnämna det så. Det var inte som med torg och parker där en namnberedning föreslår flera namn, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själv tycker han att det fungerar utmärkt som det är, men han har inget emot förkortningen NDS. En förkortning som vi i media bland annat använder av utrymmesskäl.

– En del säger ju "Sjöstan" om Hammarby sjöstad, så det är inget konstigt. Men Norra Djurgårdsstaden känns verkligen etablerat nu, säger Staffan Lorentz.

Nicklas och Linda Wallin säger "NDS", men bara på skoj. Foto: Maja Brand

En otroligt varm majdag vid stadsdelens naturliga samlingsplats, den omstridda fontänen på Storängstorget, så går åsikterna om namnet isär bland Norra Djurgårdsstadsborna. Både kring vad man säger i dagligt tal, och huruvida namnet är etablerat även hos den genomsnittliga stockholmaren.

– Jag säger nog bara Djurgårdsstan oftast, och då vet folk vad jag menar, säger Anna Wiman.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just det är dock ett kardinalfel, enligt vissa. Det fick en annan Norra Djurgårdsstadenbo, Marcus Norman, erfara.

– En urstockholmare läxade upp mig när jag benämnde det så. Djurgårdsstan ligger ju på Djurgården, säger han.

För så är det. Djurgårdsstaden är namnet på ett område på Djurgården sydöstra del. Och krångligare blir det. Norra Djurgården finns ju också, som benämning på hela området som sträcker sig från Stadion hela vägen upp till Ekhagen och Lappis.

Kanske vore det enklast om förkortningen NDS blev det vardagliga namnet? Nja, inte om man frågar de som bor i området.

– Jag gillar verkligen Norra Djurgårdsstaden som namn, det funkar bra, säger Marcus Norman.

En bit bort sitter Linda och Nicklas Wallin och solar.

– Vi använder NDS en hel del, säger Linda men blir snabbt stoppad av sin man.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ska vi verkligen säga det i tidningen? Det är ju så töntigt. Men visst, vi använder det ironiskt kan man säga, säger Nicklas Wallin.

Enligt stadens undersökningar känner i stort sett alla i närområdet till namnet Norra Djurgårdsstaden och vet var det ligger. Men hur ligger det egentligen till med stockholmaren i allmänhet?

– Under de tre år som vi har bott här så upplever jag att allt fler vet var det ligger utan att man måste förklara. I innerstan vet nog i stort sett alla numera, säger Linda Wallin.

Vad kallar DU Norra Djurgårdsstaden?

  • Norra Djurgårdsstaden
  • Djurgårdsstan
  • NDS
  • Norris
  • Norra D
  • Nordan
  • Nåden