Dags att fimpa för sista gången

Att tillbringa en solig stund på en uteservering hör sommaren till. Att därtill få tända ett cigg hör också till, för somliga. Men nu är den tiden förbi. Den 1 juli utökas rökförbudet i Sverige.

  • Publicerad 09:00, 28 jun 2019

Från och med den 1 juli 2019 gäller en ny tobakslag. Då blir det förbjudet att röka på bland annat perronger, busshållplatser, idrottsanläggningar, allmänna lekplatser, utanför mataffärer, vårdcentraler och kommunala myndigheter – samt på uteserveringar.

Det här nya förbudet råder det förstås delade meningar om. Tre vänninor på Golden Caves uteservering står för olika åsikter.

– Jag som asmatiker tycker att det är bra.

– Det ska bli skönt att kunna sitta och äta sin mat utan att puffa astmamedicin samtidigt.

Vin och cigg är grejen

Så säger två av dem, men den tredje vänninan är inte lika nöjd.

– Jag förstår tanken, men det är liksom lite det som är grejen att ta ett glas vin och röka en cigg till. En rökruta tycker jag skulle ha varit bra, dit jag får ta mitt vinglas.

Jens Englund, en annan gäst på Golden Cave, tycker att förbudet är bra trots att han aldrig stört sig på att folk röker i närheten av honom.

– Det blir bra med färre fimpar på marken.

– Det är bra för de som inte tål eller gillar rök, instämmer Jenny Knochenhauer.

Johnny Kouj, anställd på Kungsängen Restaurang och Sportsbar, anser att man i stället för förbud borde införa olika sektioner, en rökfri och en för rökare.

– Det hade varit schysstare för alla, och man vill ju försöka nå ut till alla och inte bara en målgrupp. Det blir en vana som många har haft i många år som inte blir lätt att bryta. Jag vet inte hur folk kommer att reagera. Å andra sidan blir det friskt i luften och mer barnvänligt.

Det är den som äger eller hyr en lokal eller ett område utomhus som ansvarar för rökförbudet. Den ansvariget måste tydligt informera om rökförbudet genom skyltning, ta bort askkoppar och säga till om någon skulle röka inom det förbjuda området. Om någon röker trots tillsägelse får denna person avvisas.

Rökrutor är på gång

– Information har gått ut till alla krögare och alla med tobakstillstånd och alkoholtillstånd. Alla vet vad som gäller. Många efterlyser rökrutor och det är på gång i både Kungsängen och Bro, men exakt var de kommer att finnas vet jag inte, säger Kari Kaukola, livsmedelsinspektör på Upplands-Bro kommun.

Han förklarar att det är en skyddslagstiftning som ska hjälpa icke-rökare.

– De får nu möjlighet att klaga när de utsätts för det obehagliga. De får ett bättre verktyg. Vi kommer inte att jaga rökare, utan det är upp till varje medborgare. Men vi håller ögon och öron öppna och hantera situationer så som de kommer.

Produkter som omfattas av rökförbudet

I de rökfria miljöerna är det förbjudet att:

Röka tobak

Inhalera tobak som förångats (exempelvis genom att röka tobak i vattenpipa)

Röka örtprodukter

Använda e-cigarretter

Använda njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak (exempelvis att röka vattenpipa med annat innehåll än tobak)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Det blir förbjudet att röka på:

Uteserveringar utanför restauranger och kaféer.

Perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.

Idrottsanläggningar, även om anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor.

Allmänna lekplatser.

Vid entréer till exempelvis statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt