Fullt upp. Patrik Morén är chefsmekaniker på Arenastadens cykelservice. Där har han och kollegorna haft mycket att stå i i vår. Foto: Mikael Andersson

Dags att göra cykeln redo för våren

Våren är här och det märks inne i cykelverkstäderna. I coronatider ökar suget efter cykling. Här är tipsen för dig som vill fixa hojen hemma.

  • Publicerad 15:06, 17 apr 2020

Ett tips är att tvätta av cykeln, egentligen så ofta man kan när man har använt den

Vårvärmen är här, gatorna börjar sopas och folk vill i största möjliga mån undvika kollektivtrafiken.

Då är det bråda dagar för Arenastadens cykelservice och chefsmekanikern Patrik Morén.

– Det brukar komma igång i slutet av mars eller början av april. Nu är det högsäsong ungefär maj ut, säger han.

Han känner att den milda vintern har gjort att många redan varit igång med cyklingen en längre tid. Samtidigt gör det många cyklar har slitits lite extra.

– Vägsaltet sliter lite extra, framför allt rörliga delar som kedja och växlar. Ett tips är att tvätta av cykeln, egentligen så ofta man kan när man har använt den. Men jag förstår att alla kanske inte har den tiden, säger han.

Hjälp. Patrik Morén, Helena Kalland, Magnus Kjell och Abbas Moradi Azad har gott om tips på cykelfix inför vårsäsongen. Foto: Mikael Andersson

Kolla trycket i däcken

När det gäller däcken tipsar han om att kontrollera däcktrycket ofta.

– Jag skulle säga att man kan kolla det ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Cyklar man på stökigt underlag kan man ha lite lägre tryck jämfört med om man cyklar på asfalt. Jag har blivit lite yrkesskadad och kan gå förbi cyklar och tänka, oj, de har för lite luft i däcken, säger han.

Just för däcktryck tipsar Patrik Morén om pumpar med en tryckmätare, så kan cyklisten lätt kolla trycket hemma.

De senaste veckornas rapporter om coronavirusets spridning känner han har gjort ännu större efterfrågan på att få sin cykel fixad.

– Vi har haft mer kunder och har mycket att göra. Det är bra om folk cyklar, både för miljön och minskad smittspridning, säger Patrik Morén.

För att dra sitt strå till stacken och underlätta för vårdpersonal har anställda inom vården en speciell rabatt.

– De får halva priset på en basservice. Vi ligger ju ganska nära Karolinska sjukhuset och vill hjälpa till i coronatider så att vårdpersonal kan undvika kollektivtrafiken, säger Patrik Morén.

Elcyklar populärare

Han känner att vissa cyklar kan var lite extra kul att jobba med.

– Det är roligt när man har fått jobba med en cykel ett tag och man märker att det är en ny cykel som man sen lämnar ifrån sig, säger han.

De senaste åren har han även sett en ökning av antalet elcyklar som kommer in.

– Det blev fler efter regeringens bidrag för några år sedan. Där är det egentligen samma sak som gäller som vanliga cyklar och att man även ser till så att elsystemet är servat, säger han.

En viktig detalj som Patrik Morén tipsar om är cykelhjälm och lysen.

– Belysningen måste funka, annars kan man få böter. När det gäller hjälmen är det viktigt att den sitter bra och inte glappar. Man ska inte ha en hjälm för länge eftersom materialet åldras. Då kan de spricka och skyddar inte lika bra, säger han.

Högtryck. Våren är den intensivaste delen av året för mekanikerna Abbas Moradi Azad och Magnus Kjell. Foto: Mikael Andersson

Säsongsbyte. Efter en vinter med dubbade däck är det nu dags att byta. Foto: Mikael Andersson

Tre tips för din cykel

Däcken. Kolla lufttrycket med en pump med tryckmätare. Ofta står det minsta och högsta tryck på sidan av däcket.

Kedjan. Se till att den är rengjord och bra smörjd.

Bromsarna. De är viktiga. De tär lite olika beroende på vad man har för typ av bromsar. Fälgbromsar brukar man kunna fixa själv genom att köpa nya bromsklossar och ställa in vajern. Skivbromsar kan vara lite jobbigare.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt