Avgift. Nästa år införs de nya parkeringsreglerna i taxeområde 5 där stora delar av Bromma ingår. Foto: Stockholm stad

Dags att pröjsa för parkering i Bromma

Först ut var Traneberg och Minneberg. Nu ska ännu fler Brommabor börja betala för att få parkera på gatan.

  • Publicerad 11:47, 14 nov 2017

För ett drygt år sedan infördes de nya parkeringsavgifterna i Traneberg och Minneberg. Nu går staden vidare med planerna på att införa avgifter i övriga Bromma. Undantaget är Norra och Södra Ängby, Bromma kyrka, Blackeberg och Beckomberga där parkeringsavgifter dröjer.

Omskyltningen kommer ske successivt med start efter årsskiftet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I de utpekade Brommaområdena kommer det kosta fem kronor per timme att parkera under vardagar klockan 7-19. Syftet med parkeringsavgifterna är att öka framkomligheten på Stockholms gator och öka antalet lediga p-platser.

P-avgifter i Bromma ska driva bort fulparkerarna

Reaktionerna på parkeringsavgifterna är blandade. Annedalsbon Annelie Sonestrand har ingen egen parkeringsplats i sitt område utan hör till de som får leta en ledig lucka.

– Det är svårt att hitta parkering som det är och då blir parkeringsavgifterna ett extra negativt påslag, säger hon.

Hon står ännu inte i kö till en egen parkeringsplats, men tänker att det är dags att göra det nu när fler flyttar in i Annedal och det blir allt svårare att hitta en parkeringsplats. När vi kastar ut en fråga i den lokala Facebookgruppen Vi som bor i Annedal förstår vi att kötiden för att få en egen parkeringsplats i området varierar, allt från ett par veckor till över ett år.

"Det kommer ju en del från ytterförort som kanske slutar parkera här när det blir avgift", säger Abrahamsbergsbon Anette Lindgren, här tillsammans med barbarnet Juno 3.5 år Foto: Mikael Andersson

"Det är svårt att hitta parkering som det är och då blir parkeringsavgifterna ett extra negativt påslag", säger Annedalsbon Annelie Sonestrand (t v), här tillsammans med vännernaDaniel Isaksen och Lisa Nilsson Foto: Mikael Andersson

Chockhög p-avgift i Minneberg – kan få betala 3 000 kr/månad

Anette Lindgren bor i Abrahamsberg och äger inte själv någon bil längre. Men hon tänker att parkeringsavgifterna kanske ändå kan gynna de som har bil och bor i Abrahamsberg.

– Det kommer ju en del från ytterförort som kanske slutar parkera här när det blir avgift, det kanske frigör parkeringsplatser för de boende, säger hon.

Vissa får boendeparkering

De som bor i Bromma kommer kunna slippa timtaxan och istället få boendeparkering till ett fast pris: 300 kronor per månad. Undantaget är Annedal, där boende alltså får betala fem kronor per timme 7-19 på vardagar.

– Annedal har 0,7 till 1,0 parkeringsplatser per lägenhet. Så där menade trafiknämnden att deras långtidsparkering ska vara tillgodosedd på kvartersmark, säger Jan Prestberg, projektledare på trafikkontoret.

Parkering på kvartersmark innebär parkeringar som är förlagda till exempel i garage. Gränsen för vad som anses vara tillräckligt mycket parkering på kvartersmark går vid 0.6 parkeringsplatser per lägenhet.

Efter protesterna: Minneberg får rabatterad boendeparkering – trots allt

Delar av Bromma undantaget

När det gäller Norra och Södra Ängby, Bromma kyrka, Blackeberg och Beckomberga finns ännu inget beslut om parkeringsavgifter – men stadens ambition är att avgifter även där när effekterna av de nya reglerna utretts senare i år.

– När vi gjorde parkeringsplanen var det tydligt att vi ville införa parkeringsavgifter i hela Stockholm. Men det är en långsiktig plan. Vi vet inte vilka konsekvenser eller effekter de nya reglerna får. Därför ska vi göra en officiell utredning av systemet när allt som beslutats hittills är klart, därefter får vi se hur vi fortsätter arbetet, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56