Dags för året sötchock på Östermalm

Dags för årets sötchock. Nästa helg laddar Stora Skuggan upp för lammsläpp av kungens ulliga vänner och en matfestival där det bjuds på fjolårets lamm.

  • Publicerad 19:00, 29 apr 2018

Det är Carolas Eko som driver Stora Skuggans värdshus tillsammans med Lekeberga gård och Kungliga Djurgårdsförvaltningen som anordnar lammsläppet. På fredag, 4 maj cirka klockan 11, är målet att 300 lamm och tackor ska släppas ut på grönbete. Brasklappen är om gräset inte hunnit blivit tillräckligt grönt eller om lammen inte känner sig redo enligt Carola Magnusson som driver värdshuset.

Besked tas av Lekeberga gård och senaste info finns på carolaseko.se.

Förra året kom cirka 200 föräldrar och barn för att se lammsläppet.

– För oss betyder det mycket, det är ett sätt att enkelt berätta om vårt matbudskap. Vi är stolta över att få jobba med djuren i parken, det är en av våra visioner. Det blir ett tydligt slutet kretslopp. Att äta svenskt kött främjar flera värden, säger Carola Magnusson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förutom själva lammsläppet arrangerar värdshuset även en matfestival med lammen i centrum med bland annat korvar och rökt kött på fjolårets lamm. Dessutom kommer konstnären Annika Mikonen måla akvarellmålningar av lammen.

– Vi försöker målmedvetet göra Stora Skuggans värdshus till en köttdestination i dessa klimatdebatt-tider, men det är tack vare att vi har djuren så nära, säger Carola Magnusson.

– De flesta tycker till exempel att det är helt fantastiskt att vi har gjort en prinskorv på hundra procent lammkött till barnen på menyn. Av hundra kommentarer kanske två är negativa och det är oftast föräldrar som funderar. Det är oftast för nära känslomässigt, de tycker att det är lättare att äta en anonym förpackning där de inte vet ursprunget. Vi tar hand om hela djuret här ute vilket vi tycker är fantastiskt.

Lammsläpp och matfestival

Var: Stora Skuggans värdshus

När: Lammsläppet planeras till 4 maj runt klockan 11, men kan flyttas fram om gräset inte blivit grönt. För senaste info se carolaseko.se.

Hur: Lamfestivalen pågår 5-13 maj. Lamm- och grillbrunch kostar 395kr

200 barn och vuxna kom till förra årets lammsläpp. Foto: Zacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.