Tomtelopp. Förra året samlades 1 400 tomtar för att springa Stockholm Santa Run. Foto: Anastasiia Petrych

Dags för årets juligaste löparfest

På söndag fylls Stockholms gator av tomtar när Santa Run drar igång för fjärde året.

  • Publicerad 19:53, 7 dec 2017

Förra året samlades hela 1 400 tomtar i Kungsträdgården för att springa loppet och samtidigt ge pengar till välgörenhet. Förutom svenska löpare fanns även länder som Italien, Frankrike och Storbritannien representerade och närmare en kvarts miljon kronor samlades in till olika välgörenhetsorganisationer. Nu är det dags igen. På lördag möts löparsugna tomtar för den fjärde upplagan av Santa Run. Grundaren Kiana Moberg minns hur hon redan 2015 överraskades av att intresset för loppet var så stort.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Morgonen efter att jag skapat Facebook-eventet hade 3 000 personer visat intresse. Plötsligt var jag huvudpersonen i ett jättestort event. Jag gick till polisen och förklarade att jag aldrig trodde att det skulle bli så poppis och de berättade vad jag behövde göra vad gäller tillstånd och så vidare, minns hon.

Ursprung i en sorglig händelse

Även om Santa Run är en glad folkfest har den sitt ursprung i en sorglig händelse. Kiana läste engelska i London och var förtjust i en lärare som varje år gav sig ut i världen för att helt ideellt lära ut engelska. När Kiana några år senare fick höra att läraren i samband med en av sina resor hade mördats krossades hennes hjärta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Hennes föräldrar skapade en stiftelse i hennes namn för att bygga skolor i fattiga områden. De arrangerade Santa Run i London och jag kände att jag ville göra någonting liknande här. Det känns bra att åstadkomma någonting positivt ur en så tragisk händelse.

I år går intäkterna från anmälningsavgiften till Barncancerfonden, Läkare utan gränser och Aktivisfonden.

Stockholm Santa Run 2017

Söndag den 10/12 klockan 11 i Kungsträdgården.

Loppet är cirka tre kilometer långt och pågår framför allt i Gamla stan.

Före starten samlas alla tomtar i Kungsträdgården för uppvärmning och underhållning i form av bland andra artisten SaRaha, dansskolan Yogansa, DJ Yuniko och kören Harmony Bells.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.