Foto: Fredrik Gustafsson

Dags för årets kraftmätning – mellan Sälen och Mora

I helgen är det dags. Vasaloppet 2017. Och som vanligt är det en hel del åkare från området som tränat, längtat och våndats inför årets kraftprov.

  • Publicerad 13:56, 2 mar 2017

Varje år åker ett helt gäng skidåkare från området i den så kallade ”Enköpingsbussen”, som lämnar Enköping på fredagsmorgonen.

I år är det 23 åkare som kommer att åka upp tillsammans i bussen.

En av dem är den rutinerade Vasalöparen Ove Johansson från Fjärdhundra. I helgen gör han sin 35:e start i Vasaloppet. Han har gått i mål i 31 Vasalopp.

– Förr tränade man ju dubbelt så mycket. I år har det väl blivit 50-60 mil på snö, men rullskidor blev det ju i somras, säger Ove Johansson.

Men trots att Ove Johansson hunnit bli 70 år slår han fortfarande många och åter många betydligt yngre åkare på fingrarna.

– En bra dag kommer jag fortfarande under sex timmar. Det är väl inte så illa för en 70-åring? säger Ove och skrattar och tillägger:

– Kul i år är ju att Sten-Olov Björbrand (åker också med Enköpingsbussen) kommer att köra sitt första Vasalopp som veteran. Han körde sitt 30:e lopp förra året.

En annan av åkarna som kommer att delta i söndagens Vasalopp är Enköpingsbon Fredrik Ström (bilden), som tävlar för Bålsta SK. Han är åkt åtskilliga varv på konstsnöanläggningen på Granåsen i Bålsta i vinter. Han gör i år sin femte start i Vasaloppet. Men säger själv att han inte fått den uppladdningen han hoppats på.

– Jag bröt fingret i somras så jag missade rullskidssäsongen. Men har väl fått ihop 100 mil i alla fall. Nu pratas det om att det kommer att snöa, det blir tufft, sa Fredrik Ström, när vi träffade honom i skidspåret i veckan.

Här passerar åkarna

Sälen (start)

Smågan

Mångsbodarna

Risberg

Evertsberg

Oxberg

Hökberg

Eldris

Mora (mål)

Så många åkare har klubbarna med:

Bålsta Skidklubb har 46 åkare anmälda till årets Vasalopp.

Enköpings AIF har 24 åkare anmälda.

Fjärdhundra SK har 9 åkare anmälda.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kraftig brand i lägenhet i Enögla

Nyheter En lägenhet totalförstördes vid en brand under tisdagskvällen. – Det var en mycket kraftig brand som vi ändå kunde släcka snabbt, säger räddningsledaren Hans Granholm.tisdag 19/6 20:42