JUBILEUM. I år firar Kistaloppet tio år av löpglädje sedan starten 2010. Foto: Mikael Grip

Dags för årets löparfest i Kista

Kistaloppet är en unik löparfest på flera sätt. Till exempel är det ett lopp som både går genom Kista galleria och över Järvafältet. Dessutom är det helt avgiftsfritt.

  • Publicerad 15:30, 12 sep 2019

Kistaloppet har arrangerats varje år sedan 2010, och firar den 21 september i år tioårsjubileum. Loppets två grundare – som fortfarande är med och arrangerar varje lopp – heter Vandad Assadi och John Laselle.

– Vi startade loppet av två anledningar. Dels handlar det om att vara en katalysator för bättre folkhälsa. Och dels handlar det om att visa upp de här områdena och ge en positiv bild av dem. Vi är båda uppväxta i Kista och brinner för området, berättar John Laselle.

Första året startade de från noll och lockade tusen löpare. I år räknar de med att slå rekord i antal löpare. Hittills är 3 200 personer anmälda, varav hälften är barn och ungdomar.

– Alla är välkomna att springa, men vi har ett särskilt fokus på barn och ungdomar.

Innan loppet åker arrangörerna ut till låg- och mellanstadieklasser i hela Järvaområdet och berättar om loppet. De delar ut anmälningsblanketter och uppmanar barnen att delta.

– Vi tror att ett personligt besök är det bästa sättet att locka deltagare, säger John Laselle.

Gratis för alla

Loppet har alltid varit gratis för barn och ungdomar, men sedan förra året är det gratis för alla deltagare.

– Vår paroll är "run for zero". Vi eliminerar helt den ekonomiska tröskeln för att delta, och det är vi stolta över. Vi förlitar oss helt på stöd från näringslivet och från stadsdelsförvaltningen, säger Vandad Assadi. Han fortsätter:

– Vi har gått i bräschen och påverkat hur andra arbetar. En annan stor aktör gick nyligen ut och gjorde samma sak. Den typen av strukturell påverkan är otroligt viktig.

Loppet är uppdelat i flera klasser, men gemensamt för nästan alla är att de går genom Kista galleria.

– Det brukar vara häftig stämning inne i gallerian, med mycket folk i rörelse, säger John Laselle.

Sedan går loppet genom olika delar av Järvaområdet och över Järvafältet.

– Det är stor variation på löpningen. Det är så vackert på Järvafältet; det ger en harmonisk känsla. Och sedan är det delen med att springa över torgen; jag älskar den delen av loppet, säger Vandad Assadi.

Hundratals volontärer

Det är en stor apparat att ordna loppet, men nu börjar gruppen få in vanan.

– Det är inte ett helt lättproducerat lopp. Säkerheten ska ses till inne i gallerian och det är mycket folk i rörelse på gator och torg. Vi har 150 - 200 volontärer som hjälper oss, säger John Laselle.

– Men det är det värt. Responsen är så himla fantastisk. Både att vara på plats och se alla familjer och barn. Och så efteråt, när folk hör av sig och berättar att de tyckte att det var ett fint arrangemang, avslutar Vandad Assadi.

#RUN4ZERO

Löparakademin är en ideell organisation som är verksam i socioekonomiskt utsatta områden runt om i Sverige och arbetar för jämlik folkhälsa och social inkludering.

Löparakademin driver kampanjen #RUN4ZERO.

"Som första stora lopparrangör i Sverige väljer Löparakademin att helt slopa anmälningsavgifterna till motionsloppen Kistaloppet och Skärholmsloppet för att ta bort de ekonomiska trösklarna och tillgängliggöra motion". "Löparakademin vill gå i bräschen inom löpar-Sverige genom att sänka trösklar och uppmuntrar även andra arrangörer att arbeta för mer inkluderande arrangemang och kultur", skriver de på sin hemsida.

ARRANGÖRER. Vandad Assadi och John Laselle, säger att Kistaloppet inte bara är en folkfest utan också en seriös löpartävling, som varje år lockar några av Sveriges främsta elitlöpare. Foto: Anna Wettergård

AVGIFTSFRITT. För andra året i rad är loppet gratis för alla deltagare, något som arrangörerna är stolta över. Foto: Mikael Grip

AVGIFTSFRITT. För andra året i rad är loppet gratis för alla deltagare, något som arrangörerna är stolta över. Foto: Mikael Grip

Stockholm Direkt