Laddade. Anna Werner, Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Konstrundan, där 82 konstnärer i Danderyd öppnar upp sina ateljéer. Foto: Mikael Andersson

Dags för årets stora konstfest i Danderyd

För fjärde gången går Konstrundan av stapeln i Danderyd. Den här gången öppnar 82 lokala konstnärer upp sina ateljéer, och arrangörerna räknar med besöksrekord.

  • Publicerad 12:21, 22 aug 2019

– Förut har folk tänkt ”jaha, är det Konstrunda” när det varit dags, men i år verkar många ha väntat på den, säger Jenny Grant, en av arrangörerna.

Hon tar emot i sin ateljé i Klockargården tillsammans med de andra två arrangörerna, Karin Nordvaller och Anna Werner. Att de tre konstnärerna bestämde sig för att dra igång det här jätteprojektet berodde delvis på Danderyds historia.

– Djursholms historia bygger på kultur. Det var kulturpersonligheter som byggde upp Danderyd och Djursholm, säger Karin Nordvaller.

Under konstrundan öppnar de 82 deltagande konstnärerna upp sina ateljéer, eller hem, för allmänheten.

– Det är en folkfest, många bjuder in sina vänner och cyklar runt mellan ateljéerna och har middagar på kvällen. Sedan kommer de tillbaka dagen efter och är lite trötta, säger Jenny Grant och skrattar.

Vad är det då som visas på Konstrundan? Svaret blir en lång lista. Keramik, dockskåp, sömnad, måleri, smycken och foto. Men även böcker som är som små konstverk och en diktsamling. Åldrarna på konstnärerna varierar mellan sju år och 86 år.

– Det är allt från proffs till duktiga amatörer som är med, berättar Jenny Grant.

En annan orsak till att de startade arrangemanget var att konstnärer ska kunna sälja sina verk.

– Att köpa konst direkt från en konstnär, det ger något extra. Det är något annat än att köpa sådant som alla köper på Ikea, säger Jenny Grant.

Karin Nordvaller är glad över att även yngre letar sig till konstrundan.

– Mina barn som är i 30-35-årsåldern ser fram emot det här, de letar efter tavlor till sina lägenheter, säger Karin Nordvaller.

De tre arrangörerna jobbar själva gratis.

– Vi kunde inte ana hur mycket jobb det är. Men eftersom rundan bara sker vartannat år hinner vi glömma det. Vi är noga med ekonomin, och betalar själva avgiften för att vara med, säger Anna Werner.

Arrangemanget får in en del sponsorpengar som täcker tryck av kartor – 7 000 stycken –och 600 affischer. De har även fått ett bidrag från kommunen i år på 25 000 kronor.

– Vi är jätteglada för det bidraget, säger Karin Nordvaller.

Konstrundan går av stapeln den 7-8 september, och på fredagskvällen, den 6 september, är det vernissage på Elverket.

– Det är ingen stor lokal så alla får ha med ett verk. Men vi hoppas att det ska ge besökarna en chans att se vilka konstnärer de vill besöka. Det är nog få som hinner med 82 konstnärer, säger Karin Nordvaller.

Förra gången det var konstrunda var antalet besök hos konstnärerna 10 000.

– Vi hoppas på besöksrekord i år, säger Karin Nordvaller.

Laddade. Anna Werner, Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Konstrundan, där 82 konstnärer i Danderyd öppnar upp sina ateljéer. Foto: Mikael Andersson

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt