I år är det tema 80-tal på Sommarbion. Foto: Stockholms internationella filmfestival

Dags för filmfest i Rålis – här är alla rullar som visas

16-20 augusti blir det utomhusbio för hela slanten i Rålamvshovsparken. Och temat är 80-tal.

  • Publicerad 11:30, 14 aug 2017

Det här är sommarbion

Var: Rålambshovsparken

När: 16-20 augusti. Filmstart kl 21:00, Personal på plats från kl 18:00, f

Hur: Ta med det du vill sitta på.

Pris: Inget inträde. 

Övrigt: Kaffe, godis, läsk och popcorn finns till försäljning från kl 18:00. Även medlemskort säljs på plats.

Det är Stockholms internationella filmfestival som arrangerar sommarbion som drar igång på onsdag 16 augusti. Förra året var temat 1970-talets film och nu är det dags för 1980-talet att stå i fokus. Första filmen som visas i år är en klassiker: "Do The Right Thing", regisserad av Spike Lee.

– Vi har valt att presentera filmskatter från 80-talet som man helt enkelt måste uppleva, säger Git Scheynius, festivalchef, i ett pressmeddelande.

Från teater till folkfest – storsatsning på kultur vid Liljeholmsbron

Inträdet är gratis men arrangörerna uppmanar besökarna att gå med i Stockholms internationella filmfestivals förening på plats.

– Stockholms filmfestival Sommarbio är vår present till Stockholm och vår fantastiska publik, säger Git Scheynius, festivalchef i ett pressmeddelande.

I år kan man dessutom köpa mat – gjord på rester. Det är Konsumentföreningen Stockholm som kör en "restfest" där besökarna kommer kunna käka gratis pizza gjord på överblivna råvaror från matbutiker i området.

HELA PROGRAMMET

Onsdagen den 16 augusti: Do the right thing (Spike Lee 1989)

Spike Lee har inte bara regisserat, producerat och skrivit denna revolutionerande film, utan medverkar även framför kameran. Filmen Oscarsnominerades för bästa manus och biroll, men väckte framförallt debatt om rasrelaterade relationer och kom att bli epokavgörande för en generation afroamerikanska filmskapare. År 2015 tilldelades Lee en hedersoscar för sina insatser som indiefilmskapare. 

Torsdagen den 17 augusti: Min granne Totoro (Hayao Miyazaki 1988) 

Filmen om flickan Mei och skogsanden Totoro är Miyazakis mest kända och älskade produktion. Miyazaki har vunnit ett flertal priser för sina animerade filmer, bl.a. Academy Honorary Award, och omnämns ofta som den främsta animationsskaparen i världen.  

Fredagen den 18 augusti: Dirty Dancing (Emile Ardolino 1987)

I Emile Ardolinos feministiska dramafilm från 1987 möter vi den 17-åriga Baby och får följa hennes frigörelse från förtryckande konventioner. Filmen är starkt förknippad med sången (I’ve had) The Time of My Life som resulterade i en Oscarsvinst för bästa sång. Filmen är en kärlekshistoria i världsklass, lika fin idag som när den hade premiär för 20 år sedan.

Lördagen den 19 augusti: Det stora blå (Luc Besson 1988)

I Bessons filmklassiker, baserad på den berömda fridykaren Jacques Mayolos liv, bjuds vi in till den bländande vackra grekiska ön Amorgos och får lära känna rivalerna Jacques och Enzo. De båda hyser en gränslös och livslång kärlek till havet som de är villiga att offra allt för. Besson tilldelades Academy Award; ett av Frankrikes mest prestigefyllda priser, för ’Det stora blå’. 

Söndagen den 20 augusti: Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott (Pedro Almodóvar 1988) 

Den svarta dramakomedin från 1988 med Carmen Maura and Antonio Banderas i huvudrollerna gav Almodóvar vidsträckt internationell uppmärksamhet och ett flertal priser. Berättelsen är inspirerad av Jean Cocteaus pjäs ’The Human Voice’ och kretsar kring en kärleksaffär där en kvinna desperat försöker ta reda på varför hon har blivit dumpad.

Källa: Stockholms internationella filmfestival

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10