Röster. Återsken VOX övar för fullt. Foto: Privat

Dags för konsertpremiär för kören Återsken VOX

Återsken VOX skulle bara vara en körkurs. Men Marcus Dannvik kunde inte hålla sig. Nu blir det en konsert med den nya kören.

  • Publicerad 13:37, 30 nov 2017

Den sjunde, åttonde och nionde december kör Återsken sin traditionella julkonsert. Den här gången i Västerledskyrkan. Därefter blir det tyst för i år, men ändå inte.

I somras bestämde sig Marcus Dannvik, körledare, för att se om det fanns ett intresse för att starta en kör i Återskens anda. Snart fylldes platserna upp.

– Det kom 35 personer som bara dundrade in vid första tillfället och det har hållit i sig. Förutom enstaka förkylningar har alla kommit på varenda kurstillfälle. Det har blivit ett bra resultat, säger han.

Främlingar bildade en kör och snart nog kände Dannvik att stämmor och sång började sitta.

– De tycker att det är kul och jag tycker att det är skitkul själv. Halvvägs in i kursen ställde vi oss frågan om vi skulle våga.

Publikpremiär

Våga vad? Jo, sätta upp en konsert. Svaret blev ja. Så drygt en vecka efter att Återsken kört sin sista föreställning för året är det så dags för det som kallas Återsken VOX, vox är latin för röst, att ställa sig på en scen inför publik för första gången i livet.

– Det blir ingen jättegrej. Vi kommer att vara i Västerledskyrkan. Det finns en bra akustik där, de har en bra flygel. Vi kommer att ha ett program som motsvarar ungefär en timme där det blir körsång, men även solistframträdanden från människor i kören, säger Dannvik.

– Vi har bestämt att vi kommer att fortsätta även nästa termin. En kurs till. Över 20 stycken som har anmält sig av nuvarande. Det är jättekul. Vi får se om det kommer några nya.

Det finns plats för drygt 150 personer i publiken och Dannvik hoppas att det ska komma så många och se det första framträdandet för gruppen.

Det finns inte en risk att folk dyker upp och tror att det är riktiga Återsken som kör?

– Jag tror inte det. Vi försöker vara tydliga med att det här är en kurs. Det är klart att det kan finnas en och annan som blandar ihop det här, som inte läser tillräckligt noga, men vi kommer vara tydliga med att det här är något annat.

Planen är att köra även nästa år och redan nu har 20 av de 35 anmält sig för en andra säsong med kursen som i sådana fall sätter fart i januari.

Finns fler manliga sångare?

Det enda Marcus Dannvik skulle önska sig nu är möjligen att lite fler män skulle dyka upp.

– Det är som det är i varje kör, en brist på killar. Vi har sju, åtta stycken. Det är visserligen en bra stämfördelning ändå, men två, tre killar till vore perfekt. Det tror jag att varje körledare i hela Sverige skulle tacka ja till, skrattar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19