Tom. Gamla Örskolan ska rivas när den nya byggs. Just nu sker undervisning i baracker. Foto: Ulrica Andersson

Dags för nästa steg mot ny skola i Ör

Planen om att bygga en ny större grundskola i Ör har väckt starka reaktioner. Nu är det dags att tycka till om projektet.

  • Publicerad 09:02, 28 apr 2020

Den täcker behovet i Ör och Hallonbergen

Sedan vårterminen 2016 har har eleverna i Örskolan i gått i baracker i stadsdelen Ör i närheten av Rissne. I vår kan ärendet med en nybyggd skola ta nya steg i processen då det är tänkt att en detaljplan där bygget finns med ska på samråd för att sedan röstas igenom av kommunens politiker. Tanken är att bygga en F-6-skola för 630 elever med en tillhörande fullstor idrottshall.

Parallellt med skolbygget planeras även en mellanstor idrottshall, men först måste en ny detaljplan godkännas för att byggplanerna ska kunna bli verklighet.

Närmast i processen ska kommunstyrelsens exploaterings- och näringslivsutskott ta beslut om att lägga ut ärendet på samråd. Det sker den 18 maj och en vecka senare kan boende komma med synpunkter på planerna.

– Vi kommer även att planera för två möten för allmänheten, säger Mattias Häggblom, planarkitekt i Sundbybergs stad.

Digitala möten

Beroende på risken för coronaviruset kan mötena komma att ske digitalt.

– Vi vill ha möten, men om det inte går får vi ha det digitalt och då se till så att de som vill framföra synpunkter har möjlighet att göra det, säger han.

Nätverket Ör (se faktaruta) tycker att politikerna har forcerat frågan. Nätverket har tidigare kritiserat byggplanerna och framfört synpunkterna till Sundbybergs stad.

– Skolan är för 630 elever i Sundbybergs minsta stadsdel. Större delen av eleverna skulle komma från Hallonbergen som inte har någon F-6-skola. Vi tycker att de hade kunnat bygga två mindre skolor, en i Ör och en i Hallonbergen, säger Anders Dahlgren från nätverket.

Att samrådet inleds i slutet av maj tycker han inte heller om. Han hade hellre sett att det lades betydligt senare, av coronaskäl. Han tror att fler hade kommit med synpunkter och deltagit i samrådet.

–  Jag tycker att det borde skjuta på samrådet till efter sommaren, säger han.

Mattias Häggblom har varit i kontakt med nätverket och känner till deras synpunkt om storlek på skolan.

– Det är ett politiskt beslut där det har tagit höjd för framtida behov. Den täcker behovet i Ör och Hallonbergen, och det är både dyrare och tar längre tid att bygga två mindre skolor på olika områden, säger han.

Staden har även i ett tidigare skede samlat in synpunkter från allmänheten.

– Många var positiva till en ny skola. Bland de som var negativa var det många som precis som Nätverk Ör hade synpunkter på storleken och att den är till för många elever, säger Mattias Häggblom.

Örskolan då, nu och sen

1967: Örskolan byggdes.

1992: En tillbyggnad gjordes.

2005: Skolan renoverades.

2015/2016: Skolan utrymdes på grund av arbetsmiljöproblem.

2020: Detaljplanen för skolbygget läggs ut på samråd.

2021: Om detaljplanen godkänns är planen att bygget kan starta.

2023: Sundbybergs stad hoppas kunna inviga skolan.

Källa: Skolverket/Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Nätverk Ör

Nätverket bildades av boende i området Ör i Sundbyberg i syfta att värna om området.

På sin facebook-sida beskskriver de sig själva:

"Vi har ett starkt intresse och engagemang i frågor som gäller vår boendemiljö, och inriktar oss främst på två frågor: Att bevara och restaurera Madenbäcken, samt att bevara Ör".

Madenbäcken är även känd som Råstabäcken.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Oklart när säsongen för lägre divisioner drar igång

Nyheter Förbundet inväntar nya besked från Folkhälsomyndigheten Svensk elitfotboll har fått grönt ljus för att starta säsongen. I skuggan av yppersta eliten inväntar dock 15 trupper i Västerort och Norrort klara besked.tisdag 2/6 16:53

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43
Stockholm Direkt