Det blir en hel del sommaraktiviteter på torgen i Rinkeby och Husby i år. Foto: Anna Wettergård/Mikael Andersson/Michael Folmer

Dags för sommarkul på torgen i Rinkeby och Husby

Sommar på torget har blivit ett populärt sommarlovsinslag för många Järvabor. I år har Spånga-Tensta valt att inte arrangera något, men i Rinkeby-Kista kör förvaltningen på som vanligt.

  • Publicerad 11:41, 18 jun 2020

Det kommer att vara fullspäckade scheman med massor av aktiviteter.

För många har sommarlovet är äntligen kommit, och med det även Sommar på torget – i alla fall i Husby och Rinkeby. Det är stadsdelsförvaltningen som återigen arrangerar sommaraktiviteter på torgen, dit boende kan komma och pyssla, läsa böcker, spela schack, lyssna på musik, leka lekar eller delta i något av de många evenemang som anordnas under veckorna.

– Det är först och främst ett trygghetstänk; vi vill att torgen ska vara till för alla. Samtidigt vill vi synliggöra förvaltningen och skapa sommarglädje bland medborgarna, säger Tomas Acar, projektansvarig.

Sysselsätter unga

Sommar på torget riktar sig till alla åldrar och kön. I år kommer de att vara igång varje vardag klockan 12-17, vecka 27-29 i Husby och vecka 30-32 i Rinkeby.

– Det kommer att vara fullspäckade scheman med massor av aktiviteter, och när det inte händer saker finns det möjlighet att bara komma och hänga med oss i våra tält, säger Tomas Acar.

Förutom Tomas Acar själv kommer tolv feriejobbare att arbeta med projektet, och ytterligare fyra personer kommer vara anställda via Jobbtorg för unga, för att agera handledare åt dessa.

– Att Sommar på torget ger ungdomar chans att få en sysselsättning tillför ytterligare mervärde till projektet, säger Tomas Acar.

Vill lyfta det lokala

Bland de som gästspelar för att hålla i aktiviteter under veckorna finns Scouterna, Friluftsfrämjandet, taekwondoklubben Black Lions, Healthy women, Rinkeby run, BRIS, Kista brandstation och många fler. Det har även varit viktigt att få in boende i området, berättar Tomas Acar:

– Det kommer till exempel vara en mamma från Husby på plats varje fredag och göra hennatatueringar, säger han och fortsätter:

– Jag är även stolt över att ha fått med mig tjejerna från Galdem a talk, som ska livepodda hos oss, och Malin Bernt som ska anordna rullstolsrace. Det blir en blandning av allt möjligt helt enkelt.

Alla aktiviteter kommer att vara anpassade efter rådande läge.

– Coronatänket har genomsyrat hela planeringen och vi kommer följa rekommendationerna i allt vi gör. Jag tror att det kommer bli väldigt bra, så länge både vi och deltagarna hjälps åt att hålla avstånden, säger Tomas Acar.

Sommar på torget

Var: Husby centrum 29 juni–17 juli,
Utanför Folkets hus i Rinkeby 20 juli-7 augusti

Tid: Vardagar 12.00–17.00. För exakt klockslag för programstart och mer information, se separat programblad som finns att hämta på torgen och på medborgarkontoren.

Stockholm Direkt