Paus. Dags för utgrävningarna av stattgropen att ta vintervila. Foto: Joakim Kjellberg /Upplandsmuseet

Dags för stattgropen att gå i vinterdvala

Nu stänger utgrävningarna av Stattgropen för vintern. Men mycket återstår. – Vi kommer åtminstone gräva fram till nästa höst, säger projektledare Mathias Bäck.

  • Publicerad 12:52, 7 dec 2017

Nyfikenheten på utgrävningarna av stattgropen har varit stora under sommaren och hösten. Flera skolklasser har varit på besök och mer än en har stannat och kikat in mellan gallren de här månaderna. Mycket har hittats och det som nu kan konstateras är att en gång i tiden gick vattnet närapå hela vägen upp till det som nu är torget i Enköping.

– Vi har hittat en rustbädd där man har slängt ner granris och sedan jord på det för att ta den här delen av marken i besiktning. Sedan har man börjat bygga fähus på marken och haft djur som har gått och betat vid strandkanten, säger Mathias Bäck.

Arbetet har inte alltid varit helt enkelt för arkeologerna som genomför utgrävningarna.

– Vi har haft ganska stora problem med uppträngande vatten underifrån. Grundvattnet är rätt högt här och har varit så de senaste veckorna.

Ja, nu tillåter inte klimatet att det jobbas mycket mer. Arkeologerna har skyndat på för att bli klara så snart som möjligt och nu är man alltså vid någon slags botten.

– Jag tror inte att vi kommer stöta på några fler byggnader, säger Bäck.

Vad händer nu?

– När vi kommer in så ska vi registrera klart vårt fyndmaterial och göra en preliminär sammanställning.

När börjar ni gräva igen?

– Mellan tummen och pekfingret, i början av april beroende på vädret.

Och när är ni helt klara?

– Det beror på lite. Det finns en del som ska undersökas. Vi kommer att gräva fram till nästa höst oavsett vilket.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29