Hårdträning. Lisa Norén från Enebybergs IF är en av löparna som deltar i ultraloppet. Hennes tips är bra utrustning – och långsiktig träning. Foto: Alexander Neimert, Fjällfoto

Dags för tio timmars löpning i Danderyds tuffaste lopp

Tio timmars löpning i svårt kuperad terräng. Det väntar Danderyd, när ultraloppet Be out anordnas i Enebyberg.

  • Publicerad 14:16, 6 sep 2019

Ultraloppet Be out är något utöver det vanliga. 75 löpare kommer att delta i tävlingen, som pågår i hela tio timmar – där en sexkilometersbana ska klaras av varje timme. Starten för det första varvet går klockan 07.55 vid Enebybergs IP, och ett nytt varv påbörjas sedan efter varje 60-minutersintervall. Den eventuella tid som blir över efter målgång vid varje runda ägnas åt att ladda batterierna till nästa tur.

Den typen av ultralopp kallas för Backyard Ultra (se faktaruta).

– Normalt inom Backyard Ultra håller man på tills det är en löpare kvar, men här tar vi tio varv där snabbaste totala tiden vinner. Det blir lite mer koncentrerat, plus att vi vill ha en fest efteråt, säger David Göhlman, tävlingsansvarig.

För att klara av att springa många varv behöver förutsättningarna vara de rätta. Lisa Norén tävlar för Enebybergs IF och har sprungit flertalet ultralopp. Noggranna förberedelser är a och o, menar hon.

– Det handlar mycket om att först träna långsiktigt; man måste ha en grund där man är någorlunda bekväm med längre sträckor. Man ska helst inte hoppa på något program som lovar att man ska bli tävlingsredo på bara någon månad, det tar längre tid än så, säger hon.

Gemenskap

Lisa Norén tipsar även om att se till att vara bekväm i utrustningen – som till exempel skor du vet att du inte får skavsår av.

– Öva på att inta olika sorters energi medan du springer och se så att kroppen verkligen klarar av det, säger hon.

Under själva loppet är det viktigaste att hålla sig till en redan uttänkt plan.

– Lägg upp något slags schema för loppet. Gå i alla backar och bestäm dig för när du ska äta och håll dig till det, även om du inte känner dig hungrig. Fira varje delmål, ta en liten godisbit kanske. Mitt bästa tips är dock att ta det lugnare än vad du tror. Det ska nästan kännas pinsamt långsamt men det kommer få dig att orka i längden, säger Lisa Norén.

Den som inte orkar springa tio varv kan fortfarande vara med under dagen.

– Tycker man att det verkar kul kan man titta förbi, det är drop in under hela tävlingen. Det kommer att vara en folkfest och vi vill att så många som möjligt ska vara med och springa ett varv eller två bara för skojs skull, säger Lisa Norén.

Trots att det ibland är tufft är det löparglädjen och gemenskapen som lockar med ultralopp.

– Det är en gemenskap och glädje som är svår att hitta någon annanstans, och det blir alltid en väldigt fin stämning ute i spåren. Euforin när man klarat av ett lopp går inte att beskriva, säger Lisa Norén.

Det här är Backyard ultra

I en klassisk Backyard Ultra springer deltagare en bana som mäter 6706 meter med gemensam start varje timme. Den som inte klarar att fullfölja ett varv inom timmen är ute. Flest varv vinner.
 

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Nyheter M-ordförande: "Inga nya satsningar eller löften" Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.fredag 24/1 16:29

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt