UPPSPELT. Det blir ofta kö till nördloppisen i Sundbyberg och enligt Tommy Johansson beror det på ett ökat intresse för brädspel och leksaksfigurer. Foto: Mikael Andersson

Dags för vårens stora loppis för nördar

Vårens nördloppis är på gång i Allaktivitetshuset och Tommy Johansson, en av grundarna av Nerdevents, menar att samlarna blir fler och fler.

  • Publicerad 15:57, 6 mar 2020

Man avslutar inte ett samlande utan stannar upp

För att förstå orsaken till att folk en gång varje vår och höst köar utanför Allaktivitetshuset i Sundbyberg, bokade vi en träff med Tommy Johansson i bostaden han delar med sin hustru och deras son i Söderort.

Varenda glasskåp är fyllt av figurer, som He-Man, Assassin's, Star Wars och Manga. I en hörnsektion finns en replika av de guldfigurer som Indiana Jones är på jakt efter i en av sina arkeologiska resor.

På väggen hänger två varianter av plåtlådan med vilka spöken förgörs i filmen Ghostbusters.

Men, för att klargöra sitt samlarintresse, sitt och hustruns nörderi, börjar han med att visa deras förlovningsringar prydda med ett Zeldatecken.

– Zelda var vårt tema när vi gifte oss. Men jag är ändå rätt ytlig i mitt samlande, det finns de som verkligen nördar ner sig, säger Tommy.

PRYLAR. Det finns en hel del gubbar, bilar och spel i Tommy Johanssons lägenhet. Foto: Mikael Andersson

AFFISCH. Det framgår vad loppisen går ut på. Foto: Mikael Andersson

Hoppas på 40 bord

Den 28 mars arrangerar gänget bakom Nerdevents ännu en loppis i Sundbyberg. 20 bord var bokade i början av veckan och det tolkar Tommy som att det blir fullt innan det är dags. Kanske kan det bli uppåt 40 bord så att man behöver nyttja två lokaler i Allaktivitetshuset.

Antalet besökare brukar landa på 7-800, en hel del kommer ganska långväga ifrån.

Han berättar att en del av säljarna ledsnar på sitt samlande, men att det egentligen är få som slutar.

– Man avslutar inte ett samlande utan stannar upp, preciserar han.

Sett till att det kan bli kö utanför entrén, tar han som kvitto på att allt fler samlar och nördar ner sig på bland annat leksaker från 80-talet.

Många brädspel

Brädspel är alltid eftertraktade på loppisarna och Tommy Johansson öppnar ett skåp innanför köksentrén. I de två översta hyllplanen kryllar det av spel: Sagan om ringen, Arkham horror, Munchkin, Star wars och många fler.

Brädspelen är Tommys kanske största nördpassion och han bygger travar av dem på köksbordet.

Gillar du kortspel också?

– Jo då, svarar han och visa vad det går ut på att spela "Spank the monkey".

På loppisarna är det garanterat stort intresse för brädspel. I en lokal i Kristineberg som Nerdevents nyttjar arrangeras spelträffar, man arrangerar även kryssningar där brädspel står på menyn.

Vilka är samlare och går på nördloppis?

– Det är en överrepresentation av killar och män i åldern 30 plus. Men samlandet ökar också bland flickor och kvinnor.

Ett sista stopp blir i fyraårige sonen lekrum. Tommy visar bilen som Ghostbusters åker runt i för att jaga spöken. Den har fått bli leksak på riktigt och bara inte samlarobjekt innanför en glasdörr.

KLASSIKER. Ombedd att visa vad som startade hans samlande visar Tommy upp ett par av de vanligaste He-Man-figurerna. Foto: Mikael Andersson

Loppis 28 mars

Loppisen i Sundbyberg är nischad på nördiga prylar – inom film, spel, böcker, figurer och kläder med nördiga teman.

Arrangörerna hoppas på 25-40 bokade bord. Blir det över 25 behövs två lokaler.

Antalet besökare har tidigare varit 7-800 och då ringlar det en kö utmed Sturegatan.

Tommy började som barn med He-man-figurer och figurer från serien Mask. Han har egentligen "stannat upp" i samlandet av He-man, men är sur över att bröderna håller hårt i sina.

I dag roas han mest av att spela brädspel.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sumpankillar vill sprida hopp med video

Nyheter Får draghjälp av kända profiler Hjälpas åt och försöka att hålla modet uppe i kristider. Det vill två Sundbybergsbor och en lång rad kända profiler uppmana till genom en nylanserad Youtubevideo.tisdag 26/5 11:49

"Checca" missar sitt första Elitlopp på 69 år

Nyheter Blir sidekick till artisten Little Jinder istället Han har försökt lirka med Solvallas sportchef Anders Malmrot och haft förhoppningar om att bli tillfällig hästskötare, men i år får Kjell "Checca" Lindholm inte se elitloppet på plats. "Ett helsike",...måndag 25/5 16:31

De fixar sommarläger för springsugna ungdomar

Nyheter "Extra viktigt i år" Löparakedmins ungdomsprogram stoppas inte av pandemin. Istället är planen att genomföra läger i både Rissne och Rinkeby i sommar.fredag 22/5 11:03
Stockholm Direkt