Dagy-elevernas viktiga bok: "Sex kan vara ett sätt att skada sig på"

Gymnasieelever på Danderyds gymnasium har gått ihop och gjort en bok om psykisk ohälsa. Nu hoppas de kunna sprida ett viktigt budskap.

  • Publicerad 12:49, 21 feb 2018

I höstas startade eleverna Filip Fajerson, Alexandra Ahlqvist, Carl Westerberg, Evelina Jonsson och Emilia Andrén på Danderyds gymnasium UF företaget Bright Mind. Tillsammans har de jobbat fram boken "TANKAR?!" i hopp om att öka förståelsen för människor som lever med psykisk ohälsa.

– Först hade vi en hel del idéer, men vi kom inte vidare liksom. Så vi fick tänka om och riktade då in oss på psykisk ohälsa som är ett väldigt viktigt ämne idag, säger Evelina Jonsson, som är en av grundarna till företaget.

– Det pratas mer och mer om psykisk ohälsa idag, och det märks att det blir vanligare att folk drabbas. Därför tänkte vi att det var perfekt att försöka vara med och påverka, säger hon.

Fick berättelser

Med hjälp av tjejerna som driver podcasten Ångestpodden, en podcast som ligger på topplistan i Sverige, har eleverna fått hjälp att utveckla sin bokidé.

– De berättade på sina sociala medier om att vi ville skriva en bok som skulle innehålla berättelser om psykisk ohälsa. Och då fick vi in massa berättelser från folk som har varit drabbade och det är bland annat dessa berättelser som utgör boken, säger Evelina Jonsson.

Jag vet hur tårar smakar, jag vet hur läppar ler och jag vet hur kroppen skakar när man inte orkar mer.

Utdrag ut "TANKAR?! - en bok om psykisk ohälsa"

Boken består av sex kapitel som alla behandlar olika ämnen på temat.

– Vi har exempelvis ett kapitel som handlar om ätstörningar, ett annat handlar om självskadebeteende och så vidare. Just kapitlet om självskadebeteende tycker vi är extra viktigt då det kapitlet handlar om självskadesex som man inte hör om så ofta, säger Evelina Jonsson.

Eleverna är eniga. Kapitlet om självskadebeteende, där sex som ett självskadebeteende lyfts upp, är både ögonöppnande och viktigt.

"Har aldrig riktigt förstått"

Emilia Andrén fyller i:

– Man har ju kommit i kontakt med att folk skär sig för att skada sig själv. Men man har aldrig riktigt förstått att några har sex för att skada sig själv. Vi har fått ett helt annat perspektiv som är väldigt viktigt.

Och folk i elevernas omgivning har varit enormt positivt inställda till UF-företaget.

– Folk säger liksom: ”Gud va bra att ni orkar”, ”Så viktigt”. Vi har verkligen bara fått bra respons på detta. Så kul!

Hur kändes det att läsa alla berättelser som kom in?

– Det var jobbigt att läsa. Man inser hur dåligt folk faktiskt mår. Vi fick en verklighetsbild och känner att vi nu ännu mer vill påverka. Vi måste sprida ämnet och göra så att folk vågar prata om det, säger Evelina Jonsson.

Carl Westerberg tar vid:

– Jag håller med. Jag har fått ett helt annan perspektiv. Och jag tror att folk kommer förstå bättre om man läser dessa berättelser. Många texter som vi fått in är väldigt gripande.

Boken går att köpa via Bright Minds UF:s hemsida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10