Upprustat. Dalens allé har rustats och bland annat har man lett om dagvattnet och tagit bort buskar. Men alla är inte nöjda med resultatet. Foto: Sacharias Källdén

Dalenbor toksågar upprustningen av allén

Dalens allé är färdigrustad och stängslen är borta. Men långt ifrån alla är nöjda med resultatet som toksågas i en lokal Facebookgrupp. Nu öppnar Daniel Helldén (MP) för att mer kan hända på platsen.

  • Publicerad 16:43, 8 aug 2018

Upprustningen av Dalens allé har skett i etapper och arbetet inleddes 2016. Dammen renoverades, nya sittmöbler placerades ut och planteringsytorna förnyades med prydnadsgräs.

Arbetet fortsatte hösten 2017 då man bland annat skulle ersätta sjuka träd med nya och ersätta grus med gräs.

Allt skulle egentligen ha varit klart vid årsskiftet men på grund av svårigheter att leda bort dagvattnet försenades arbetet rejält.

Snart är helt nya Dalens allé klar

Lång upprustning. Sandra Andersson med Ellie, 3, hade gärna sett farthinder vid Dalens allé. "Det är lite fattigt med tanke på hur länge de har hållit på med upprustningen" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Vill ha mötesplats. Andreas Sweidquist med Elin, 7, skulle gärna se mer bänkar och kanske ett utegym i allén. Foto: Sacharias Källdén

Under sommaren har allén varit avstängd med stängsel och man har bland annat skapat nya gångvägar med betongplattor som sneddar över grönytorna. Det har också tillkommit två planteringsytor. Nu är staketen borta och man kan röra sig fritt i allén igen. Men alla är inte superimponerade. I Facebook-gruppen Dalen dear Dalen rasar många Dalenbor mot "nya" allén och när StockholmDirekt besöker den är de flesta vi möter skeptiska.

– Jag vet helt ärligt inte vad man har gjort? Tagit bort buskar? Det var faktiskt lite trevligare innan, säger Dalenbon Andreas Sweidquist.

Han hade velat se fler bänkar.

– Man vill ju ha en mötesplats där vuxna och barn vill vara, säger Andreas Sweidquist, som dock är mycket nöjd med upprustningen av dammen:

– Den skapar verkligen mervärde i hela området.

Mervi Tampio håller med.

– Den är fin men resten? Vad har de egentligen gjort? Nu kan man inte göra någonting här. Det borde finnas bänkar så man kan sitta, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dalenbon Karl-Johan Englund kallar upprustningen av allén för "en bra början".

– I bersåerna satt folk och rökte hasch, det var sorgligt. Det är bättre med en öppen planlösning. Det är tråkigt att det har varit avspärrat hela sommaren men det har ändå gjorts en förbättring. Nu skulle man gärna vilja se lite skulpturer här, kanske ett utomhusgym. Syftet är att folk ska röra sig här, det ska inte vara ett ingenmansland, säger Karl-Johan Englund.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) förstår att folk vill ha bänkar.

– Absolut. Men inget är hugget i sten och man borde kunna göra mer av platsen. Om Dalenborna vill ha bänkar till exempel så tycker jag att de ska föreslå det för stadsdelspolitikerna, säger Daniel Helldén (MP) och fortsätter:

– Syftet med upprustningen var att den skulle vara trygghetsskapande i ett område som upplevts som otryggt med växtlighet som stängde igen platsen. Nu har man öppnat upp och efter dammen blir det kalare. Jag har svårt att uttala mig om det har blivit bättre eller sämre än tidigare.

Farthinder har efterfrågats av många Dalenbor men de lyser med sin frånvaro.

– Problemet är många gånger att det i så fall måste göras i cykelbanor och då blir det en trafikfara för cyklister. Det blir en avvägning, säger Daniel Helldén (MP).

"Bra start". Karl-Johan Englund med Estêr, 8, tycker att det är bra att man har öppnat upp allén. Foto: Sacharias Källdén

Nytt promenadrekord i Stockholm

Nyheter ✓Explosionsartad utveckling av folk som är ute och går ✓ Även stor ökning av cyklister Nya siffror från trafikkontoret visar att antalet personer som är ute och promenerar i Stockholm är högre än någonsin.söndag 21/4 9:00

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00