Dalens kvartersgård. Foto: Sacharias Källdén

Dalens kvartersgård blir mötesplats för Dalenborna

Nu kommer grillkvällarna i Östberga till Dalen, och kvartersgården öppnas upp för alla åldrar en gång i månaden. Svenska Bostäder är med och sponsrar satsningen.

  • Publicerad 11:24, 13 feb 2020

Dalens kvartersgård ska öppnas upp och bli en samlingsplats för fler än bara ungdomar. Under våren drar en satsning igång där kvartersgården och Svenska Bostäder, som äger stora delar av Dalen, jobbar ihop för att skapa en mötesplats åt Dalenborna.

Bostadsbolaget går in med pengar som ska räcka fram till sommaren. De ska användas för att ordna kulturevent och föreställningar av olika slag cirka en gång i månaden, då bjuds även på fika och/eller lättare grillmat.

Grillkvällar poppis

Det är stadens kultursamordnare Robert Jelinek, som jobbat i Östberga i många år och nu lägger mycket av sin tid i Dalen, som kom upp med idén. Med sig har han erfarenheter från Östberga.

– Vi ordnar grillkvällar i Östberga varje fredag sen en tid tillbaka och de har blivit väldigt poppis. Många kommer dit och det har blivit ett sätt att skapa mer trivsel och trygghet i området, säger han.

– Det här vill vi ta med oss till Dalen därför kommer vi att testa det under våren, tillägger han.

Tanken med evenemangen är att de ska rikta sig till alla åldrar, enligt Robert Jelinek.

– Vi vill att Dalenborna ska mötas över generationsgränser, alla är välkomna oavsett ålder. Idén är att det ska bli en mötesplats där man kan lära känna nya grannar och kanske hitta nya samarbeten, säger han.

Vill kopiera Östberga-samarbetet

Svenska Bostäder tycker att de har ett ansvar som fastighetsägare att hjälpa till.

– Vi har samarbetat med stadsdelen tidigare, när det gäller Östberga, och nu vill vi göra likadant i Dalen. Det behövs sådana här satsningar för att bidra till trivsel och trygghet i området, säger Anne Kuylenstierna Arnström, chef för kommunikationsavdelningen på Svenska Bostäder.


För att kunna genomföra allting på bästa sätt vill Robert Jelinek samarbeta med lokala föreningar och nätverk i området.

– Jag har bara jobbat i Dalen i fyra veckor så jag vill gärna få kontakt med de som bor och engagerar sig i området, säger han.

Den som vill kan mejla robert.jelinek@stockholm.se.

Dalens kvartersgård laddar för vintern

Nya föreningen skapar positiv anda i Dalen