Här inne är det dans varje vecka. Tjejerna visar ett nummer där de skickar upp kompisen Lo i luften. "Det här gör vi varje rast" berättar de. Foto: Sacharias Källdén

Dalens kvartersgård laddar för vintern

Helt ny musikstudio, ledarledda danspass och samarbete med Enskede bibliotek. Dalens kvartersgård har fått en nystart och tidningen hälsade på.

  • Publicerad 19:30, 17 okt 2019

Dalens kvartersgård har fått en rejäl uppfräschning. Framförallt är det gårdens musikstudio som rustats upp med ny utrustning: nytt trumset, synth, gitarrer och en modern studio där man kan skapa musik på datorn, även golvet är nytt och väggarna pyntade.

Det här uppskattas av de unga besökarna. När tidningen är där en eftermiddag är drygt 25 12-åringar där och det är kö till musikstudion.

– Man börjar med trummorna, om man vill ha till exempel hiphop, rock eller pop, sen lägger man på synth, gitarr och bas. Vi gjorde en låt och skrev text till men vi ska göra om det för vi är inte nöjda. Man kan lägga in sång och riktiga instrument också, säger Tindra, som jobbar ihop med tre andra tjejer.

Hon tycker att studion är ”mycket bättre nu, med nya program och mikrofon, det känns fräscht”, tillägger hon.

Nya musikstudion är poppis. Fritidsgårdschefen James visar hur man skapar musik i datorn. Foto: Sacharias Källdén

Här får Milkas, Alexander och Noelia prova att göra musik, omgiven av kompisarna. Foto: Sacharias Källdén

Studiokörkort

En musikkunnig person är på gården en gång i veckan och leder arbetet.

– Planen är att vi ska lära ungdomarna så pass mycket att de kan lära varandra sedan, de får ett studiokörkort. Och är man 12-17 år och bara vill ha någonstans att repa kan man komma hit, säger James Katabalwa, ansvarig för Dalens kvartersgård, som drivs av Enskede-Årsta-Vantör stadsdel.  

När han tog över chefsstolen på Dalens kvartersgård för två år sedan startade han ett förändringsarbete som nu börjar ge frukt. Bland annat etablerades ett samarbete med Hammarbyskolan södra för att få dit yngre besökare. Nu kommer ett stort gäng sjätteklassare dit varje eftermiddag och deltar i olika aktiviteter.

– Jag ville ha öppet efter skoltid för de yngre eftersom man då får möjlighet att etablera en kontakt med föräldrarna och den relationen finns sedan kvar under hela högstadiet. Det är väldigt värdefullt, både för föräldrarna och oss, säger James.

Han har tidigare jobbat på gårdarna i Östberga och Årsta, där man arbetar på det sättet.

När väggarna målades om ville kidsen absolut ha kvar palm-tapeten. Alicia förbereder en stöt. Foto: Sacharias Källdén

Danspass och skrivverkstad

Utöver nya musikstudion har de dragit igång ledarledda danspass en gång i veckan, som är väldigt populära, och en bibliotekarie kommer dit en gång i veckan för att jobba med text av olika slag. Ungdomarna får testa att skriva poesi, sångtexter, berättelser, och låna böcker.

James och övrig personal har också jobbat särskilt med att få in tonåringarna, som tidigare hängde i centrum, på gården istället. Med lyckat resultat, enligt James. I somras fick flera ungdomar sommarjobba med att måla om inne på gården,

– Vi behövde få lokalerna fixade, så varför inte låta ungdomarna få betalt för att hjälpa till med det istället för något annat? Det blev jättebra!

Pingisen är det bästa med gården, tycker Amir, längst till höger. Foto: Sacharias Källdén

Dalens kvartersgård

Var: Dalgränd 13, i slutet av Dalens allé, vid Dalenparken.

När: För besökare från 13 år mån-tors 18.30-22, fre 19-23 och lör 19-23.30. Besökare i årskurs 6 är välkomna 14.30-17 varje dag utom onsdagar.   

Hur: Alla i åldern 12-17 år är välkomna.

Visa merVisa mindre

Tjejerna kör handstående-tävling vid klätterväggen som inte används. Foto: Sacharias Källdén