Glömsta. "Allt är ett stort, himla dammoln här", skriver en Glömstabo i facebookgruppen Vårt eget Huddinge.

Dålig upphandling stjälpte sandsopningen i Huddinge

Sirenen blommar men gruset ligger fortfarande kvar på Huddinges cykel- och gångvägar. Nu ber kommunen om ursäkt. Upphandlingen påbörjades för sent.

  • Publicerad 18:17, 16 maj 2018

Det är för många ett av de bästa vårtecknen. Snön smälter och sedan sopas gruset bort från vägarna i moln av damm. Men på många ställen i kommunen har sommaren hunnit komma och fortfarande ligger gruset kvar.

I grupper på Facebook har Huddingebor rasat över den senfärdiga sopningen.

"Alla barn vill ju cykla nu! Men jösses, vad de trillar. Minst lika farligt som isen..." skriver en missnöjd Huddingebo.

Endast Segeltorp har haft en sandsopning som kommunen är nöjd med. Det var nämligen den enda av kommundelarna som hade ett färdigt avtal med en entreprenör redan innan säsongen. I övriga fem kommundelar kom inte sandsopningen igång förrän halvvägs in i vecka 18 eftersom kommunen inte fick klar upphandlingen förrän dess.

– Vi är inte nöjda och det är bara att beklaga. Vi förstår den irritation det skapat hos kommuninvånarna. Allt vi kan göra nu är att få klart det så fort som möjligt och sedan förstärka till nästa år. Vet att vi har sagt så tidigare, men det måste bara bli bättre, säger Anders Lindelöf, teknisk direktör på natur- och byggnadsförvaltningen.

Kommunens målsättning är nu att allt grus ska vara bortsopat senast den 25 maj.

I år hade kommunen målet att börja sandsopningen vecka 17. Men det tycker nu både förvaltning och politiker är för sent.

– Så fort säsongen är slut är ambitionen att gå in i samtal med entreprenören om hur vi kan göra nästa år. Kan vi vara flexibla med starttiden eller annars enas om tidigare startvecka?

Fullersta. Att cykla till och från stan blir farligt med rullgrus när du passerar kommungränsen till Huddinge.

Revisorer kritiska

I en ny revisionsrapport kritiseras natur- och byggnadsnämndens hantering av upphandlingar. Bland annat noterar revisorerna att andelen felaktiga direktupphandlingar är betydande och att kommunikationen mellan förvaltning och nämnd inte fungerar tillfredsställande.

– Vi måste såklart titta närmare på hur vi styr i upphandlingarna. Men det framgår också av rapporten att nämnden har begärt information, men förvaltningen har inte hanterat det professionellt. De har inte haft en systematik och tillräcklig planeringsförmåga. Det finns ett antal upphandlingar de inte har haft grepp om, säger natur- och byggnadsnämndens ordförande Christian Ottosson (C).

På måndagens nämndmöte ska Ottosson ta upp sandsopningen till diskussion. Då tänker han bland annat föreslå en egen kommunal maskinpark, för att kunna öka flexibiliteten i sandsopningen till nästa år.

Visättra Foto: Fahir Pepelar

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.