Damerna peppar varandra

Upplands-Bro Broncos damlag är i gång med teknikträning. – Tjejerna är heltaggade. Vi hoppas på att kunna plocka upp några till, säger Jonas Bengtsson, coach från Bålsta.

  • Publicerad 09:00, 17 nov 2017

Damlaget är inne på sin andra träningsvecka. Just nu nöter de olika steg och kast.

– Amerikansk fotboll bygger på teknik och styrka. Det gäller att få in stegen i sitt muskelminne, säger Jonas Bengtsson.

I febuari avancerar de till skydd och tacklingar.

Laget består i dagsläget av ett 15-tal peppade tjejer, men de skulle behöva bli ytterligare några till. Ett amerikanskt fotbollslag är helst 22-25 personer. Minimiåldern för att spela i Upplands-Bro Broncos damlag är 16 år, men det finns inget övre ålderstak.

– Jag tror inte att det är svårt att få ihop så många som tycker att är kul. Det är en otroligt teambuildande sport. Jag var inte ens sportintresserad innan jag började med amerikansk fotboll, nu tar det upp all min tid, säger Jonas Bengtsson.

Fysiskt krävande

Damlaget är det första som Jonas Bengtsson är headcoach för, och den utmaningen tar han på stort allvar.

– Vi ska hela vägen till slutspel. Vi ska vinna. Med den motivationen och glädjen vi har, och support från herrlaget, är det fullt möjligt, säger Jonas Bengtsson.

My Längebys man spelar i herrlaget, därför såg hon det som en självklarhet att hon skulle börja spela hon också när ett damlag blev till.

– Det är så roligt. Det är fysiskt krävande och den utmaningen är grejen för mig. Och alla peppar varandra i laget, säger hon.

Jessica Lilja har tidigare spelat fotboll och innebandy, och blev intresserad av amerikansk fotboll när hon såg sin brors matcher.

– Jag saknade att vara med i ett lag, och det här är ashärliga brudar. Varje dag längtar jag hit, så det är tur att det inte är så glest emellan träningarna, säger hon.

”Det ger så mycket”

Laget tränar varje måndag och torsdag klockan 19.00 på Bro IP, och kör styrketräning med klubbens PT varje lördagsförmiddag.

– Det är bra träning och det känns i låren. Det är kul och vi har en bra sammanhållning i gruppen, säger Jonna Åhs Kreivi, från Bålsta.

– Alla kan testa. Jag har två barn hemma, så oavsett om du har familj eller är singel – det är bara att komma. Det ger så mycket, säger My Längeby.

I april startar matchsäsongen. Det finns just nu åtta damlag i Sverige som Upplands-Bro Broncos kan få möta. Och tjejerna ser fram emot att möta dem.

– Jag älskar att tävla och vinna, så jag längtar. Vi ska visa att vi damer kan också, säger Jessica Lilja.

Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll kallas oftast bara football i USA. Lagsporten är den största och populäraste sporten i USA.

Världsmästerskap har arrangerats vart fjärde år sedan 1999. Sedan 2010 hålls även världsmästerskap för damer.

Elva spelare är på planen samtidigt och alla har en specifik position, antingen inom offense eller defense.

Spelet går ut på att ta poäng genom att föra bollen in i motståndarens målområde eller genom att göra ett sparkmål.

Amerikansk fotboll är ingen kontaktsport utan en kollisionssport.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet