LEJON. Damien är uppväxt längs med hela röda linjen. Lejonet är hans stjärntecken. Foto: Claudio Britos

Damien tar ortens soul vidare

I debutsingeln ”Who?” introducerar den 19-åriga soulartisten Damien Martial sig själv. Och han gör det med ett 16-årigt långfinger till en irriterande polare.

  • Publicerad 16:58, 6 maj 2020

Jag hoppas mina låtar speglar min personlighet på det mest geniuna sätt som är möjligt. Jag är inte ute efter att bli känd. För mig har musiken och att sjunga varit ett utlopp för mina känslor när jag känner att jag behöver det. Och för att försöka få perspektiv på saker som händer.

När jag var fjorton år praoade jag på en musikstudio. Jag fick inblick i hur det var att producera musik och att jobba som frilansande musiker. Så efter den tiden, började jag tänka på all utrustning jag behövde för att börja spela in min egen musik.

Jag släppte ett intro till den nya låten Who?. Det är en slags presentation i hur gammal låten verkligen är och en slags introduktion till vem jag är.

Jag var sexton år, inlåst i mitt rum och besatt av att lära mig att prodda. Jag var också en gnällig tonåring som var irriterad på sin kompis, så jag gjorde en låt om det. Ett mellanfinger upp mot honom i princip.

Det finns ingen anledning att stressa fram musik.

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Jag är nitton och ska snart fylla tjugo. Jag fortsätter att experimentera med musik och älskar att spela live. Who? har jag spelat en hel del live under åren. Med ett band jag var med i. Så det är en låt som följt med mig mycket under åren.

För mig är musiken det viktigaste som finns. Jag försöker inte stressa fram något. Det finns ingen anledning att stressa fram musik. Jag vet att allt jag vill ha kommer i sin rätta tid. Om jag bara har moralen i att fortsätta skapa.

Jag tror att jag kommer börja spela mer live. Gillar samspelet med andra musiker. Bara att jamma ger mig så mycket energi. Jag vill kunna vara så musikaliskt fri att jag kan experimentera och lära mig något nytt från andra musiker. Friheten i att kunna göra vad man vill och fortsätta utvecklas.

Jag kan ganska ofta känna mig ensam. Det kan handla om att man isolerar sig och själv gör det till ett problem. När det i själva verket inte är det.

När människor lyssnar på min musik, hoppas jag verkligen att de kan ta till sig den. Dels på ett personligt plan. Men också att de bara gillar min röst. Jag tror att många kreatörer skapar en ny värld av något de själva försöker förstå.

Ofta är det att man vill förstå sin omvärld och människor runt omkring en. Om jag haft en pissig dag så skriver jag, eller så börjar jag sjunga. Det är mitt sätt att försöka förstå.

Damien Martial

Bor: Masmo, uppväxt i Hallunda.

Ålder: 19 år.

Favoritfärg: Grön.

Humör: Goofy.

Favoritartist just nu: Nai palm.

Aktuell med: Egenproducerade singeln ”Who?”. Finns tillgänglig på Spotify.

Instagram:
@damienkabran

Visa merVisa mindre

Foto: Claudio Britos