EN. Dammen är en meter djup där det är som djupast och insatser har även gjorts för att höja säkerheten runt dammen. Foto: Beatrice Graalheim

Damm i Brotorp ska förbättra Brunnsvikens vatten

Brunnsvikens vattenkvalité är undermålig. Därför har Sundbybergs stad, i samarbete med Solna och Stockholm, gjort en åtgärdsplan för att förbättra vattenkvalitén och en steg i det projektet är en nyinvigd dagvattendamm i Brotorp.

  • Publicerad 16:39, 13 jun 2019

Vatten följer inte kommungränserna. Därför är det viktigt för kommuner att samverka för att förbättra vattenkvalité och göra gemensamma åtgärder, till exempel att rena dagvatten.

Tillsammans med Solna och Stockholm har Sundbyberg därför gjort insatser för att hjälpas åt att värna om kretsloppet.

Som en del i detta invigdes Sumpans första dagvattendamm i Brotorp i onsdags. Den första instansen i åtgärdsprogrammet.

– Vi har planerat tillsammans vilka åtgärder som vi tre kommuner kan göra för att komma till rätta med den dåliga vattenkvalitén i Brunnsviken och Brotorpsdammen ingår i ett system av åtgärder, säger Niklas Pettersson som är VA-ingenjör på Sundbyberg avfall och vatten (SAVAB).

Biologisk mångfald

Dammen i Brotorp är drygt 400 kvadratmeter stor och en meter som djupast. Den har funnits där sedan tidigare, men har nu fräschats till och även "släntats av" för att öka säkerheten för de närboende. Dessutom har insatser gjorts för att öka den biologiska mångfalden. Idag finns det flera groddjur i dammen och förhoppningen är att fler djur och insekter ska trivas där på sikt.

Dammen kommer att naturligt ta hand om allt regnvatten i området och rena det på naturlig väg. Från Brotorp rinner vattnet därpå ner via bland annat Norra Råstabäcken och Råstasjön – ut i Brunnsviken.

– Vi gör detta för att dagvattnet ska få en bättre kvalité och öka den biologiska mångfalden i närområdet. Det är viktigt att alla tänker till hur och vad man göra för förbättra vattnet och att man hjälps åt. Jag tycker det känns roligt att det läggs resurser på detta och det kommer göras mer i den närmaste framtiden, avslutar Pettersson.

KRETSLOPP. Vattnets väg från Brotorp till Brunnsviken i Solna.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stor polisinsats i Hallonbergen

Nyheter Polisen förtegen Polisen är på plats i Hallonbergen med anledning av ett misstänkt brott.fredag 5/7 15:44

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25
Stockholm Direkt