SORG. Elever på Enskede gårds gymnasium såg knivattacken under onsdagen. Foto: Michael Toll

Dämpad stämning på skolan efter knivdådet

Under onsdagen dödades en elev i en knivattack på Enskede gårds gymnasium. Nu berättar klasskompisarna om överfallet.

  • Publicerad 14:26, 14 dec 2017

Det råder en dämpad stämning vid Enskede gårds gymnasium. Utanför ena entrén har det tänts ljus, och elever som kommer till skolan lägger ner blommor.

Det var vid lunchtid igår som ett knivslagsmål bröt ut på skolan. Exakt vad som utlöste händelsen vet inte eleverna vi träffar. Arif Hussein var klasskamrat med den dödade eleven – en 17-årig pojke.

– Vi var i matsalen och käkade mat. Sedan hände något och alla sprang bakom biblioteket. Det var bråk och så låg han på golvet. Det var blod överallt, säger Arif.

– Det är fruktansvärt. Vi har inte flytt från krig för att komma hit och mördas, säger en annan elev som vill vara anonym.

Det blev tumultartad stämning, men efter ett tag kom polis och ambulans till skolan.

– Lärarna sa åt oss att vi kunde gå hem. Vi gick till Enskede gård och tunnelbanan. Då såg vi när polisen tog han med kniven, säger Arif.

"Gud, så ofattbart sorgligt"

På torsdagen fanns det både fältassistenter, representanter från Röda korset och polis på plats när eleverna kom till skolan. Efter en gemensam frukost blev det en kort minnesstund för den avlidne, som bland annat skolborgarrådet Olle Burell (S) och oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) deltog på.

– Vi är här för att visa våra sympatier. Det kändes viktigt för oss i utbildningsnämnden att närvara, säger Lotta Edholm.

Vid 18-tiden ikväll kommer ytterligare en manifestation att äga rum på skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vid sidan av att stötta elever och lärare på skolan arbetar polisen vidare med mordutredningen.

– Personen som greps i går är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han ska förhöras under dagen, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen

Har det hållits några inledande förhör?

– Man delgav misstanken igår. Sedan har personen tilldelats en försvarare. Idag ska han förhöras igen.

Polisen vill inte kommentera den misstänktes inställning till det hela.

Har ni fått någon klarhet i eventuella motiv eller vad som hände på platsen?

– Vi har inga mer uppgifter om vad som ligger bakom bråket. Vi kan bara konstateras att det har ägt rum och att det har fått den utgång det har fått.

Ytterligare en person blev skadad under bråket. Men personen är inte misstänkt för något brott.

– Min andre kompis blev också skadad. Han är inte allvarligt skadad, men är inte här idag och svarar inte på sms, säger eleven Arif Hussein.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00