Utmaning. Dan Gahnström (MP) i Botkyrkas fullmäktigsal tillsammans med partikollegan Deniz Bulduk. Foto: Johannes Liljeson

Dan Gahnström (MP) får regeringsjobb med etablering av nyanlända: "Vi i MP har inte varit tillräckligt bra"

Dan Gahnström (MP) lämnar sitt uppdrag som kommunalråd i Botkyrka för ett nytt jobb i regeringskansliet, där han ska samordna insatser för etablering för nyanlända. – Vi måste bli bättre, så att folk kan komma in i samhället, annars kommer vi att få problem, säger han.

  • Publicerad 18:05, 16 mar 2016

Gilla oss på facebook

För fler nyheter från Södra Sidan, gå till Lokaltidningen Södra Sidan på facebook:

https://www.facebook.com/lokaltidningensodrasidan

Tryck på "gilla" så får du våra nyhetsuppdateringar från Botkyrka, Huddinge, Skärholmen och Salem.

Visa merVisa mindre

I Dan Gahnströms nya jobb ingår att "vara pådrivande i arbetet i Regeringskansliet vad gäller etablering" och att "åka runt bland kommunerna och samla upp idéer och goda exempel för en förbättrad etablering".

Han kommer att jobba nära ministern Ylva Johansson (S), som nyligen fick ett utvidgat ansvar inom regeringen för etableringsfrågorna.

– Det känns utmanande och jag känner mig stolt. Det här är ett så viktigt uppdrag att man inte kan tacka nej, säger Dan Gahnström.

Vad är det som behöver förbättras?

– Att ha ett jobb är så otroligt viktigt för identiteten, att vara en del av samhället. Och här går utvecklingen åt fel håll. Det tar i genomsnitt åtta år att komma in på arbetsmarknaden. Vi i Miljöpartiet, som i det närmaste vill ha öppna gränser, vi kan inte stå tomhänta. Vi har inte varit tillräckligt bra på de här frågorna.

Vad kan du göra?

– Jag kommer att åka runt och samla in goda erfarenheter. Botkyrka ligger exempelvis i framkant på många sätt. Men vi måste också ta reda på vad som inte fungerar. Det finns mycket regelverk som gör det onödigt svårt. Vi måste hitta okonventionella lösningar och ta ett samlat grepp när det gäller bostäder, jobb och utbildning.

Dan Gahnströms nya jobb börjar i månadsskiftet april-maj. Ett nytt kommunalråd väljs internt inom MP den 8 april. Gahnström sitter dock kvar i kommunfullmäktige och stannar i kommunstyrelsen ett tag till, tills det klarnar vem som ska ta över som MP-topp i kommunen.

Botkyrka har på senare tid allt mer hamnat i blickfånget när det gäller rekrytering till centrala politiska uppdrag. Tidigare kommunstyrelseordföranden Katarina Berggren (S) gick i vintras till S-toppen som biträdande partisekreterare. Nya KS-ordföranden Ebba Östlin fick regeringens uppdrag att snabbutreda integration av nyanlända elever i skolan.

– Botkyrka har ett gott anseende i de här frågorna, konstaterar Dan Gahnström.

Dan Gahnström har tidigare jobbat som politiskt sakkunning inom Miljöpartiets riksdagskansli med frågor om arbetsmarknad och näringspolitik.