Företagare. Enebybergsbon Austra Kreslins ordnar specialresor till Baltikum. Foto: Hege Hellström

Danderyd bäst i klassen på nya företag

Danderyd är bäst i landet när det gäller nystartade företag. Även andelen kvinnor som driver eget är högst i Danderyd.

  • Publicerad 11:36, 19 feb 2020

I en färsk sammanställning från Företagarna syns en stor skillnad i antalet nystartade företag bland kommunerna. Bäst är Danderyd, där 20,6 nya företag startas per 1 000 invånare, följt av Åre med 17,3. Sämst i klassen är Ockelbo, där 3,8 nya företag startas per 1 000 invånare.

Region Stockholm har som mål i sin regionala utvecklingsstrategi att 18 nya företag ska startas per 1000 invånare, men det är bara Danderyd som uppfyller målet. I länet är Södertälje sämst på nyföretagande med en siffra på 9,5.

Ordföranden för Företagarna i Danderyd, Per Molin, tycker att företagsklimatet är bra i kommunen.

– Absolut. Det finns ett intresse från kommunen och näringslivsansvariga även på högsta nivå, man engagerar sig. Nu ska vi ha en träff där kommunen bjuder in de senast startade företagen i Danderyd till en nyföretagarlunch. Det är en väldig trevlig inbjudan, säger Per Molin.

31 procent kvinnor

Det är en större andel kvinnor som driver eget i Danderyd än hur det ser ut i landet i stort. Siffran för riket är 18 procent kvinnor, men i Danderyd är den 31 procent kvinnor – den högsta siffran i landet.

– Det är positivt, säger Per Molin.

En av dem som startade eget under 2019 är Austra Kreslins. Sedan i oktober driver hon Baltic Reach AB, som ordnar resor till Baltikum.

– Jag hade länge närt en dröm om att starta eget. Jag brinner för att Sverige och de baltiska länderna ska närma sig varandra, så det var naturligt att ta ett steg i den riktningen, säger Austra Kreslins.

Förtröstansfull

En del nyföretagare oroar sig över framtiden – men inte Austra Kreslins.

– Jag är väldigt förtröstansfull. Intresset är stort men det är inte så att det trillar in pengar ännu. Hur det kommer att gå är lite tidigt att säga, men turistsäsongen står inför dörren och jag jobbar på.

Än så länge har inte Austra Kreslings haft direktkontakt med kommunen i företagsfrågor.

– Danderyd är en trevlig kommun att bo och leva i men som företagare har jag inget att säga.

Däremot har Nyföretagarcentrum, som täcker in Täby och Danderyd, varit till stor hjälp.

– De har gjort väldigt mycket, varit en källa till inspiration, kontakter och kunskaper, säger Austra Kreslins.

Nybliven bussföretagare

En annan som startat nytt är Enebybergsbon Per Winkler. Han sålde sitt företag som jobbade med elektricitet, och startade ett bussföretag.

– Jag har haft en dröm att köra runt folk. Det handlar nog om att föra fram ett stort fordon, och att folk ofta är trevliga, säger Per Winkler.

Per Winkler har inte haft hjälp av kommunen, och på Nyföretagarcentrum var man inte så kunniga på transportfrågor.

– Jag har fått mest kunskap genom mitt nätverk, säger Per Winkler.

Busschaufför. Per Winkler sadlade om och startade ny firma. Foto: Privat

Lista: så många företag startas

Antal nystartade företag per 1 000 invånare:

Täby 14,4

Stockholm 16,5

Vallentuna 12,5

Sollentuna 13,1

Lidingö 16,1

Sverige 10,8

Små företag i Danderyd

I Danderyds kommun finns 5 889 arbetställen som tillhör privata företag. Nio av tio är så kallade mikroföretag och har färre än tio anställda, och nästan alla har färre än 50 anställda.

Den stora majoriteten av småföretagen är ägarledda företag där ägaren både leder och arbetar i företaget.

Under 2018 startades 66 750 nya företag i Sverige, varav 392 i Danderyd. Det är den siffran som ger kvoten 20,6 företag per 1 000 invånare.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34