Danderyd först ut: testar nytt system för provrättning

Danderyds kommun kommer att införa ett försök med ett nytt sätt att rätta nationella prov. Målet är en mer likvärdig bedömning och att underlätta för lärarna.

  • Publicerad 14:26, 1 dec 2017

I vår kommer Danderyds kommun att testa ett nytt sätt att rätta nationella proven. I stället för att lärarna själva rättar ska till exempel pensionerade lärare rätta dem.

– Det har pratats om att man borde ha en rättvis provbedömningsenhet, att inte lärarna själva ska rätta, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden i Danderyd.

Hon hoppas nu att både Mörbyskolan, Fribergaskolan och Viktor Rydbergs samskola ska medverka. Det blir då en klass från varje skola som deltar. Utbildningsnämnden ser framför sig att det är nationella proven i svenska som blir försöket.

– Det här har två syften, för det första är det att avlasta lärarnas administration och för det andra att garantera kvaliteten och likvärdigheten.

– Sedan kan man se vilka effekter det här kommer att ge. Vad tyckte lärarna, hur blev det? Är det stora skillnader, eller inte, och skulle ordinarie lärare ha bedömt det på samma sätt?

"Följas med stort intresse"

Danderyds kommuns bildnings- och omsorgsförvaltning kommer att ordna med logistiken.

Enligt Monica Renstig är Danderyd först ut i Sverige med detta. Hon tror att projektet kommer att få stor uppmärksamhet.

– Jag tror att det kommer följas med stort intresse, även bland forskare, säger hon.

Hon ser Danderyd som en perfekt plats att testa det här på.

– Vi har homogena elever i Danderyd, det finns ingen större skillnad i vad Friberga, Mörby eller Viktor Rydberg presterar. Just därför är det lämpligt att ha Danderyd som testverksamhet, säger Monica Renstig.

Vad kommer det här att kosta?

– Försöksverksamheten kostar bara 200 000 kronor. Det är en försumbar kostnad i det här sammanhanget. Jag älskar billiga insatser som kan ge stora effekter.

Kan du se någon fara?

– Nej, det är bara en testverksamhet. Det kan hända att vissa lärare ser ett värde av att själva rätta sina prov, och att de lär sig något av det. Men låt oss testa, säger Monica Renstig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35

Vi är stockholm