Hjälp. Charlotte Skoglund, överläkare och forskare, ingår i samarbetet "Danderyd Lyssnar" Foto: Mostphotos / Eva Lindblad

"Danderyd Lyssnar" ska få ned droganvändadet bland ungdomar

Ungdomar ska berätta om sin bild och egna erfarenheter av droger. Det i projektet "Danderyd Lyssnar" som är ett samarbete mellan flera aktörer med förhoppning att få ned användandet av alkohol och narkotika.

  • Publicerad 10:39, 21 jun 2018

Danderyds Nyheter har vid upprepade tillfällen skrivit om den problematik som finns i och med att andelen ungdomar som använder droger och alkohol är störst i Danderyd i hela Stockholms län.

LÄS MER: Här använder flest ungdomar narkotika - "Sker dolt för vuxenvärlden"

Nu har kommunen, tillsammans med Filmregion Stockholm-Mälardalen och Charlotte Skoglund, överläkare i psykiatri och forskare vid Karolinska institutet inlett samarbetet "Danderyd Lyssnar" för att arbeta förebyggande mot ungdomars användande av alkohol och droger.

– Min bild är att det är en ganska tillåtande attityd, att tillgången är ganska hög av olika skäl och att man själv inte upplever att det är något stort problem. Det är nästan så att det är ett normalt sätt att leva och festa på, säger hon.

Vill förstå "mönstret"

Charlotte är även forskare vid STAD, Stockholm förebygger alkohol och droger, som är en forskargrupp som arbetar med prevention.

– Vi andra ska finnas med för kommunen som kunskapsstöd. Varför vi döpt det till "Danderyd Lyssnar" är för att vi behöver förstå hur ungdomarnas mönster ser ut och det bästa sättet vi kan göra det på är att fråga dom och då också se vad de behöver för att kunna minska sitt bruk, säger hon.

"Vi ska lyssna"

Jonas Jonsson är projektledare från kommunens håll och den som ska dra i trådarna när projektet startar på riktigt i höst.

– Grunden är att det här är ett politiskt beslut taget i kultur- och fritidsnämnden och målet är väldigt enkelt - vi ska lyssna på ungdomarna och få dom att bli delaktiga hur vi som vuxna kan arbeta säger han.

"Jobba med proffs"

Projektet baserar sig på siffror från Stockholmsenkäten som görs vartannat år. Och i samband med 2018:års redovisning ska eleverna på Danderyds gymnasieskolor få arbeta kreativt för att beskriva vad de känner.

– Under två månader ska de få jobba med proffs som gör film, poddar eller föreläser, en massa olika saker, och för att sedan själva uttrycka vad de känner och ser i sin vardag. Det sedan kommer resultera i att ungdomarna presenterar projektet för sina föräldrar, föreningsliv och yngre elever, säger Jonas Jonsson.

Stockholm Direkt