Syskonförtur. Det ska inte längre gälla i Danderyd – utan istället är det den relativa närhetsprincipen som bestämmer vem som får plats i vilken skola. Bilden är en arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Danderyd slopar syskonförturen i skolan

Tidigare har barn som ska börja förskoleklass i Danderyd haft förtur till den skola som storasyskonet går på. Men från och med höstterminen 2020 gäller inte det längre.

  • Publicerad 11:57, 23 okt 2019

Det är utbildningsförvaltningen i Danderyd som fattat beslut om att syskonförtur inte längre ska gälla vid antagning till förskoleklass.

Anledningen är beslut från förvaltningsdomstolen, som anser att syskonförtur inte är ett tillräckligt gott skäl att anta ett barn framför ett annat.

Det efter att föräldrar i Danderyd överklagat kommunens beslut om placering, där yngre syskon till ett barn på skolan gått före.

– Vi har fått backning från domstolen när vi tillämpat syskonförtur, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsförvaltningen.

En annan ändring när det gäller placering i Danderyd är att absolut närhet slutar gälla i skolan. I stället är det relativ närhet som gäller, före syskonförtur.

"Inte fått reaktioner"

Absolut närhet är när det är de barn som bor närmast en skola som går först i kön.

Relativ närhet innebär istället att om två barn har sökt samma skola och det bara finns en plats, så är det barnet som har längst till den närmaste, alternativa skolan som får platsen.

Alltså – den elev som förlorar mest på att inte få plats på den valda skolan får platsen.

Ändringarna träder i kraft höstterminen 2020.

Enligt Monica Renstig är lösningen vanlig bland Sveriges kommuner.

– Vi har inte fått några reaktioner på beslutet, säger Monica Renstig.

Antagning till förskoleklass

Om det är fler sökande än platser i en förskoleklass får vårdnadshavarens önskemål inte leda till att en annan elev får en skolplacering för långt från hemmet.

Vad som avses med uttrycket "nära hemmet" är inte definierat, varken i skollagen eller i dess förarbeten. Enligt ett tidigare avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen får innebörden antas vara beroende av de lokala förhållandena. Därför anser domstolen att det i första hand får vara upp till varje kommun att själv bestämma vilka kriterier som ska gälla.

Källa: Skolverket

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt