Danderyd tjänar mest på exploateringsmarker Foto: Mostphoto

Danderyd tjänade mest i Sverige på markförsäljning - men oppositionen är missnöjd

Att sälja exploateringsmarker har under 2016 och 2017 genererat mycket pengar till Sveriges kommuner. Men den kommunen som har gjort störts vinst är Danderyd.

  • Publicerad 11:58, 24 jan 2018

Exploateringsvinsterna för Danderyds kommun ligger klart i topp i jämförelse med resten av landets kommuner, det rapporter Dagens samhälle.

Marken som sålts under 2015 och 2016 uppgår till 332 miljoner kronor i vinst - vilket genererar 10 000 kronor per invånare.

Så frågan är, hur såg det ut 2017 och inför 2018?

– Vi har i budget för både 2017 och 2018 intäkter på 65 miljoner kronor per år. Det är det vi måste dra in. Vad gäller 2017 fick vi in de pengarna via de gamla markregleringarna, vi har sålt byggrätter för utbyggnad av Mörby centrum, säger Olle Reichenberg (M), Kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– Om jag inte missminner mig så har det under 2017 kommit in 70 miljoner, men det kommer också spilla över på 2018.

Det som främst dragit in pengar är bostadsprojektet som pågår vid Mörby Centrum där det byggs 120 nya bostäder samt kontorsutrymmen. Där rör sig reavinsten om cirka 200 miljoner kronor.

Olle Reichenberg menar att vinstintäkterna främjar kommunen markant.

– Det gynnas oss, att vi drar in pengar på exploatering gör att vi kan finansiera en hel del av våra investeringar själva och hålla nere låneskulden. Det gör också att vi kan hålla nere kostnader för skattebetalarna, säger han.

– Jag tror i princip inte att vi lånade en enda krona 2016.

Siv Sahlström (C), oppositionsråd, menar att vinsten vid markaffären vid Mörby centrum höll på att bli mindre.

– Till en början var det tänkt att vi skulle sälja marken till ett visst pris, men jag räknade på det där och det visade sig att det var ett kraftigt underpris, så efter mycket om och men såldes marken slutligen för ett bra pris, säger hon.

Men hon påpekar också en stor problematik inom kommunen.

– Danderyds kommun säljer marker alldeles för billigt. Den nya tennishallen är bara ett exempel på en sådan affär, säger Siv Sahlström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09