Sparkrav. Just nu räknar kommunen på hur budgeten för 2020 ska se ut för skolan. Foto: Sacharias Källdén

Danderyd tvingas spara miljoner i skolan

I år sparar Danderyds kommun 7,8 miljoner inom skolan. Bland annat blir det mindre stöd till elever med särskilda behov. Nästa år blir det ännu högre sparkrav, med tanke på att kommunen går back.

  • Publicerad 10:22, 7 feb 2019

I budgeten för 2019 finns besparingar inom skolan på 7,8 miljoner kronor. Bland annat ska 1,5 miljoner kronor sparas in på särskilt stöd, som går till elever med särskilda behov.

– Skolorna får skolpeng som ska täcka allt, måltider, undervisning, lokaler elevhälsa. Utöver det kan en rektor ansöka om särskilt stöd om man har en elev som har behov, förklarar bildningsdirektör Johan Harryson.

Drabbar inte det här de svagaste eleverna?

– Det viktigaste för oss är att utgå från de kriterier som finns i skollagen. Vi har inte gått helt efter dem tidigare, vi har varit väldigt snälla med utdelning. En annan del är att när en kommun behöver spara är det ett skäl att dra ner på det särskilda stödet, skollagen säger så, säger Johan Harryson.

Vikariekostnaderna ska i år ner 1,5 miljoner kronor, och kompetensutveckling inom gymnasieskolan dras ned med en miljon.

Men när det gäller budgeten för 2020 lär det bli långt större neddragningar.

– Vi har inga summor än, men det blir besparingar eller effektiviseringar. Det går säkert att bli effektivare på vissa områden. Inom andra områden blir det säkert rena besparingar. Vi hoppas vara klara med arbetet i mars-april, säger Johan Harryson.

Totalt sett har utbildningsnämnden 884 miljoner att handskas med. Av dem betalas ungefär 800 miljoner ut i skolpeng, och det särskilda stödet kostar cirka 28 miljoner.

I veckan blev det känt att Danderyds kommun är i en ekonomisk kris, och går back 80 miljoner kronor.

– Det finns fyra sätt som en kommun har som för att få bättre ekonomi. Sänka kostnader, höja skatten, sälja mark och justera avgifter. Jag utesluter inte att vi måste använda alla fyra sätten, sa Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande till StockholmDirekt i veckan.

LÄS ÄVEN: Ekonomisk kris i Danderyd – går back 80 miljoner kronor

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt