Fotografen Malin Jochumsen reagerar starkt emot att kommunen inte betalar något för vinnarbilden. Fotografiet på gångtunneln är en genrebild. Foto: Bengt Olson/Magnus Fröderberg

Danderyd vill pynta gångtunnel med ditt fotografi – du får 0 kronor

Skicka in din bild och bli publicerad i en av Danderyds gångtunnlar. Du får äran, men inget mer. Upplägget, där bilderna för alltid kommer kunna användas av kommunen, irriterar professionella fotografen Malin Jochumsen.

  • Publicerad 17:10, 20 okt 2017

"Vinter, vår, sommar eller höst. Naturen i Danderyd har någonting för alla. Nu kan du hjälpa anläggningsavdelningen med att bidra med ditt vackraste fotografi av naturen i Danderyd!"

Så skriver Danderyds kommun på sin hemsida när de utlyser en fototävling där vinnarens bild kommer att tryckas upp och monteras i en av kommunens gångtunnlar. Men i reglerna finns flera saker som fotografen Malin Jochumsen reagerat starkt emot. 

– Främst är det att kommunen kommer ha rätt att fritt använda bilderna i Danderyds verksamhet på digitala och analoga kanaler och att man även ger dem tillåtelse att framställa exemplar av vinnarbilden utan ersättning till fotografen, säger Malin.

Tydliga regler

Reglerna som kommunen satt upp är många, bland annat måste fotografierna vara högupplösta och man ger kommunen rätt att använda bilderna utan ersättning i både digitala och analoga kanaler utan en tidsbegränsning – även de bilder som inte vinner.

– Reglerna är så pass välformulerade att man undrar vad kommunen egentligen är ute efter och det finns många andra som gör så här och får in massor av gratis bilder och kan på så vis bygga en bildbank, säger Malin.

Vill engagera

Det är inte alls vad fototävlingen handlar om säger Maria Djurskog, kommunikatör på kommunen.

– Tävlingen är till för att få folk att engagera sig i kommunen och lämna in fina bilder. Det är det primära med tävlingen. Det kommer vara en utställning och eventuellt något mer, men vi kommer inte publicera bilderna på Facebook där reglerna är annorlunda, säger hon.

De många reglerna är till för att säkerställa att kommunen gör rätt ifrån sig rent juridiskt.

– Reglerna har kollats av en jurist på Svenska fotografers förbund (SFF) för att vi skulle vara helt säkra och för att inte kränka professionella fotografer. Men tävlingen vänder sig inte heller främst till dem utan till amatörer som en kul grej och vill man inte vara med så behöver man inte, säger Maria Djurskog.

Efterfrågar symbolisk summa

Men Malin Jochumsen tycker ändå att det minsta kommunen kunde ha gjort är att ställa upp med en symbolisk ersättning med tanke på att bilderna rent juridiskt kan användas av kommunen så pass mycket. 

– Det är upp till var och en om man tycker att det är värt att skicka in när man bara får äran men det jag opponerar mig mot mest är att de formulerat reglerna så att de kan använda allt insänt material i så väl digitala som analoga kanaler.

– Man kan ju också undra vilka amatörfotografer som har allt det kommunen frågar efter, högupplösta bilder som man är villig att montera upp i gångtunneln – för mig låter det som att man riktar sig till någon som har ett brett arkiv hemma med riktigt bra bilder, säger Malin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01