Danderyds-eleverna som byter beachen mot sommar i labbet

Färgämnen och robotteknik – det är vardagen i två veckor för ett par tonåringar från Danderyd. På KTH arrangerar förbundet Ung Forskare en sommarforskningskurs för att främja ungdomars naturintresse.

  • Publicerad 14:21, 21 jun 2016

För de flesta skolungdomar har den bästa stunden på året börjat nu när sommarlovet precis har börjat. Men för några studenter från Danderyd så är det studier på KTH som gäller två veckor framöver – men de verkar inte lida för det.

– Nu har vi precis börjat men det känns som att det kommer bli jätteroligt. Jag vill arbeta inom fysik och nu får vi komma in i det vetenskapliga tänket, säger 14-åriga Julius Enström, som till vardags går på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm.

Robotdans

Tillsammans med sin dagliga kompanjon Nora Karaduman-Sorsenger håller de på att programmera en robot – en robot som ska kunna ta sig igenom en bana, göra danssteg och ge ifrån sig ljud.

– Vi kopplar in roboten i datorn och i datorn skriver vi olika koder som sedan programmeras in i roboten, säger han.

52 åttor på KTH

Totalt är det 52 ungdomar, som går i åttonde klass till första ring på gymnasiet, som befinner sig på KTH under två veckor. Det är förbundet Ung Forskare som står bakom initiativet.

23-åriga Emil Kling, vice ordförande för Ung Forskare, hoppas att det här ska fortsätta sporra elevernas intresse för naturtekniska ämnen.

– Naturkunskap är ett intresseområde som inte behöver associeras till något man enbart gör i skolan, det bör kunna vara som fotboll eller någon annan aktivitet, säger han.

Framgång föder framgång

En som spenderat en del av sommarlovet på KTH tidigare är Tomas Wilson. Han gick nyligen ut första året på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm och var även här förra året.

– Man får förtur att komma in om man varit här tidigare, annars är det först till kvarn. Vi håller på att tillverka färgämnen just nu som används i textilier, säger han.

Trots undersökningar som visar att svenska elever tappar stort i ämnen som matematik och naturkunskap så tycker Tomas Wilson sig se ljuset i tunneln.

– Jag hoppas framgång ska föda ytterligare framgång. Och det känns som att intresset ökat de senaste åren. Jag har bland annat kunnat starta en astronomiklubb på skolan, det hade inte gått att göra tidigare, säger han.

Ung Forskare

Vad: 52 elever från årskurs 8 till första året på gymnasiet får specialutbildning i naturtekniska ämnen av universitetsstudenter.

Var: Kungliga tekniska högskolan under två veckor.

För: Vem som helst, från hela Sverige, kan söka till kursen.

Ung Forskare: Ligger bakom sommarlovsforskningen och är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturkunskap, teknik och matematik. Har cirka 3500 medlemar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fotografiska gör blixtvisit i Täbban

Nyheter Öppnar pop up-butik i centrum Nu kommer fotojätten till Täby centrum – dock i mindre skala.tisdag 11/12 17:15

Kvarnbadet inför åldersgräns – för säkerheten

Nyheter Börjar gälla nästa sommar För att öka säkerheten på badet är det från och med nästa år åldersgräns på Kvarnbadet.tisdag 11/12 16:24