Tvingas flytta. Olivia måste lämna sitt hem efter krav från Danderyds kommun. Foto: Lotten Engbom

Danderyds kommun kastar ut sjukskrivna Olivia

Danderydsbon Olivia, 30, lever med adhd och bipolaritet och har drabbats av flera depressioner vilket påverkat hennes inkomst. Nu tycker kommunen inte längre att hon är en skälig hyresgäst, nyligen vann de mot Olivia i hovrätten.

  • Publicerad 11:18, 9 jan 2018

Olivia växte upp i Danderyd, i vad hon själv benämner som en ”dysfunktionell familj” med sociala problem. 15 år gammal fick hon en socialbostad för att hon inte kunde bo kvar hemma längre. 

– 21 år gammal blev jag sjuk för första gången i en djup depression och låg på sjukhus i flera månader, berättar hon.

– I princip ville jag inte leva. Mitt liv var en kamp mellan liv och död under många år.

Hon fick en adhd-/bipolär diagnos och började hitta rätt mediciner. Men stundtals hamnar hon i depressioner, som kan pågå i månader.

För ungefär fyra år sedan flyttade hon in hos sin mamma, också i Danderyd. 

– Jag hade svårt att vara själv och behövde stöd. Men jag började bli bättre, började jobba heltid, möta acceptansen och leva bättre. Det blev en helt annan nystart, säger hon.

Kallelse till hyresnämnden

För ungefär tre år sedan flyttade Olivias mamma ihop med sin kille och Olivia tog över och betalade hyran för lägenheten. Men i våras tog kommunen kontakt med Olivias mamma och sa att de såg att hon var skriven på annan adress.

– Jag ringde kommunen själv, de vet vem jag är, jag har haft kontakt med dem hela livet. Jag tänkte att de kände till hur tufft jag haft det, säger Olivia.

Hon förklarade sin situation, fick höra att kommunen inte kommer göra henne bostadslös och Olivia tog det för en självklarhet att hon skulle bli kallad på ett möte.

Det kom en kallelse, men till hyresnämnden. 

– Jag var livrädd för att gå upp där, det hade jag sagt till kommunen också. Mitt mående föll direkt i botten, jag var helt förstörd. Jag har bott i kommunen hela mitt liv. Det var ett svek.

Det slutar ändå med att hon vann mot kommunen och Olivia och hennes mamma grät av lycka. 

– När man inte haft någon grundtrygghet, någonsin; Det var en upprättelse för vår familj. Nu kunde livet börja, nu var jag hemma, en bas jag aldrig haft. 

Men Danderyds kommun lämnade in en överklagan till Hovrätten, efter att ha fått några veckors dispens. 

– De hade anlitat en av de bästa advokatfirmorna och begärde att vi skulle betala 90 000 kronor i rättegångskostnader om de vann. Och de gick på ett nytt spår: de ville inte godkänna mig som hyresgäst, säger Olivia.

Det tuffa beskedet

Kommunen tryckte nu på att Olivia var sjukskriven från sin fasta tjänst och att hon kommit efter med hyrorna i sin gamla lägenhet, under den perioden hon låg på sjukhus med en djup depression,

– Jag kämpade för mitt liv, jag var knappt levande under den tiden och låg på sluten avdelning. Det var väldigt tufft att de valde att trycka på just det, säger hon.

– Jag kände mig så liten. Någonstans har jag trott att jag ska kunna lita på systemet. 

I domen går att läsa att Danderyds kommun trycker på att Olivia i hyresnämnden borde ha uppgett att hon var sjukskriven från sin fasta tjänst, och därför hade en lägre inkomst.

Två dagar innan julafton kom beskedet: Olivias inkomst höll inte. Enligt beräkningar skulle hon ha 4 000 kronor att leva på efter att hyran var betald, vilket är 734 kronor mindre än det normalbelopp en ensamstående vuxen beräknas behöva för att täcka levnadskostnader.

– Jag förlorade med några hundralappar, säger Olivia.

Hon blev av med boendet, är tvungen att vara ute på en månad och dessutom stå för rättegångskostnaderna på 60 000 kronor.

– Min kommun ska stötta de svaga, de har ju erkänt att jag tillhör dem, att jag inte klarar av att betala hyran. Ändå slänger de ut mig. De går emot sig själva. 

– De kunde inte ens ge mig två månader till. Jag har ingenstans att ta vägen. Vem kan fixa ett nytt boende på en månad? 

Hon är mest kritisk till att processen gått till på det här sättet. 

– Att ha gått igenom det här, fast jag uttryckt hur dåligt jag mår... De har ändå bara krigat på. 

På nätet har vänner till Olivia uttryckt sitt stöd och ber människor att dela historien vidare.

Danderyds kommun vill dock inte uttala sig.

– Jag avböjer att kommentera på grund av sekretess, säger Gunilla Stenzelius, avdelningschef på vuxenavdelningen.

Men har inte kommunen ett ansvar för de svagaste?

– Som jag sa, jag avböjer att kommentera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52