Läggs ned. Kommunala hemtjänsten försvinner från Danderyd. Foto: Michael Folmer

Danderyds kommunala hemtjänst läggs ned

Nu är beslutet fattat: Danderyds kommun lägger ner sin kommunala hemtjänst. Totalt berör beslutet 230 brukare, som nu får välja en av kommunens privata utförare istället.

  • Publicerad 17:31, 15 okt 2019

Under många år har den kommunala hemtjänsten gått med underskott. Det är en av anledningarna bakom beslutet att nu lägga ner verksamheten, något DanderydDirekt tidigare rapporterat om.

– Vi har fantastiska chefer och fantastisk personal och vi har vänt på alla stenar vi kunnat, men trots det går man med underskott. Det blir också en konkurrensvridning som inte är okej, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Under gårdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige fattades alltså beslutet att lägga ner den kommunala hemtjänsten, som i dag har 42 procent av brukarna i Danderyd. Det motsvarar cirka 230 personer.

Redan nu kommer biståndshandläggare börja kontakta de som har kommunal hemtjänst.

– Nu ska de få välja någon av de privata utförarna som vi har. De kontaktas av respektive biståndshandläggare och får hjälp att välja en ny, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden.

S-politiker kritisk

Den definitiva nedläggningen kommer inte ske förrän den 1 maj.

– Ingen ska känna sig stressad, säger Carina Erlandsson.

Ser du några risker med att lägga hela hemtjänsten hos företag istället för i egen regi?

– Nej, det bedömer jag inte att det finns. Våra utförare är intresserade av att växa och tar gärna emot nya kunder. Vi är inte först, även Täby och Österåker har gjort samma sak och det har inte varit någon dramatik där. Jag är inte orolig utan är helt övertygad om att det här kommer att fungera väl.

Karsten Inde (S) är kritisk till nedläggningen.

– Jag tycker att det är en plågsam upplevelse hur man behandlar så många äldre människor som har gjort ett aktivt val att vilja ha en utförare som inte har ett ekonomiskt intresse av att driva verksamheten, säger han.

Förslag: Danderyd kan avveckla kommunala hemtjänsten

Stockholm Direkt