Andrum. Kyrkan är en bra plats för meditation, menar diakonen Estelle Wiesel. Foto: Lars Lindgren

Danderyds kyrka satsar på meditation

Danderyds församling vill ge fler möjligheten att hitta lugnet och stillheten. Därför satsar de nu på meditation i Danderyds kyrka på torsdagskvällarna.

  • Publicerad 16:00, 3 feb 2020

Initiativtagare. Estelle Wiesel var den som tog initiativ till meditationskvällarna. Foto: Jenny Sigeman

Tidigare har Danderyds församling anordnat retreat, men nu vill man ge fler möjlighet att hitta stillheten i kyrkan genom meditation.

– Det finns ett stort behov av återhämtning. Meditation är en metod att få den livsviktiga återhämtningen från stress i vardagen, säger Estelle Wiesel, diakon.

Kyrkan ordnar med varmt te och skorpor, så den som vill kan ta med sig en kopp till kyrkbänken.

– Man behöver inte kunna något om meditation. Den enda regeln är att mobiltelefonen inte får ha ljudet på. Och så kan det vara skönt att ha med en kofta eller en filt att svepa in sig i, det blir lätt kallt i kyrkor, säger Estelle Wiesel.

En del blir tveksamma när orden kyrka och meditation nämns tillsammans – är inte meditation något man gör inom buddhismen?

– Det finns en kristen tradition av bön och meditation som folk kanske inte tänker på. Själva bönen är en form av tillbakadragelse till andlighet, säger Estelle Wiesel.

Hon menar att andlighet handlar om att lyssna in i hjärtat och möta sig själv.

– Då får man ett öppet medkännande hjärta som man kan ta med till mötet med andra människor och i mötet med Gud.

Att sätta sig och meditera hemma är det inte så många som klarar av, tror Estelle Wiesel.

– Att stänga av tv:n och meditera kräver ganska mycket disciplin, och det är inte så enkelt om man lever i en familj. Dessutom är kyrkan ett fantastiskt rum, många tycker att det är fint att bara komma in i kyrkan och uppleva stillhet.

Utöver arbetet som diakon utbildar sig Estelle Wiesel till lärare i medicinsk yoga.

När får vi se yoga i Danderyds kyrka?

– Ha ha, först får vi se hur det blir med meditationen! Men det finns faktiskt yoga i Åkersberga kyrka. Vi är på väg åt det hållet, många är bra på att gå till gymmet men man behöver stillheten också, för kropp, själ och ande, säger Estelle Wiesel.

Mer om meditationen

Meditationen sker torsdagkvällar klockan 18-20 i Danderyds kyrka under februari och mars. Om försöket blir lyckat kan det bli en fortsättning.

Hur länge man är med på meditationen per pass är frivilligt.

Stefan Holmberg fungerar som meditationsvägledare.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt