Ekonomi. Viktor Rydberg hade besök av Per Långsved, Nordeas Sverigechef, för att få bättre koll på privatekonomi. Foto: Mikael Andersson

Danderyds nior lär sig mer om privatekonomi

När kan man låna, vad är ett impulsköp och är det rimligt att spara när man är femton år? Förra veckan lärde sig Danderyds nior mer om privatekonomi.

  • Publicerad 16:54, 31 maj 2019

– Jag förstår inte varför man slutar med kontanter, idag känns det inte på riktigt när man är på stan och handlar, säger en av eleverna i klass 9E på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm.

– Du menar att du bara blippar kortet, säger föreläsaren Per Långsved, Nordeas Sverigechef.

– Ja exakt, man har ju ingen koll, säger eleven.

Klass 9E sitter samlade i ett av klassrummen på skolan. Hemkunskapslektionen är idag lite speciell. Istället för kastruller och skärbrädor, är det privatekonomi som står på menyn.

Eleverna i klassen är överens. Det är svårt att ha kolla på var pengarna egentligen tar vägen.

– Småutgifterna är de man inte tänker på, att man handlar kaffe i kiosken när man är stressad inför ett prov eller går ut och äter istället för att äta lunch på skolan, säger eleven Lovisa Hardt.

Enligt en undersökning från Nordea har hälften av ungdomarna i Sverige i åldern 13 till 18 år dålig kunskap kring ekonomi. Till exmpel om vilka lån man ska ta och hur man betalar en räkning. Något som Ewa Carlsson, hemkunskapslärare på VRG Djursholm, tycker skolan ska vara med och motverka.

– Jag vet att flera av eleverna har det bra ställt hemma men det är ändå viktigt att de får en förståelse för pengar tidigt och blir medvetna konsumenter, säger hon.

Hon menar att sociala medier även kan vara skadligt för ekonomin.

– De ser vilket liv andra lever på Instagram och då är det lätt att man lever utöver sina tillgångar, säger hon.

Under lektionen har privata rådgivare från Nordea bjudits in och en av deras största råd är att börja spara i tidig ålder. På så vis får man in rutinen. Ett annat tips är mer riktat till föräldrarna: börja prata om privatekonomi hemma tidigt.

Nästan ingen av eleverna i lektionsrummet har betalt en faktura tidigare. Men de upplever att man ändå pratar om ekonomi hemma med familjen.

– Vi pratar mest om värdet på pengar hemma, att det är viktigt att göra bra ifrån sig i skolan och de peppar till att hitta ett sommarjobb, säger eleven Sophie Oscarsson.

– Jag tycker att man borde prata mer om det i skolan, att det kan bli invävt i SO-lektionerna eller så, säger klasskompisen Arvid Hammarström.

Enligt föreläsaren Per Långsved är det flera faktorer som gör att unga har sämre koll på ekonomin.

– Många har det bra ställt idag, därför är det extra viktigt att man har en öppen dialog tidigt och verkligen funderar på var pengarna tar vägen. När man jobbar och tjänar egna pengar får man en bättre känsla för pengarnas värde. Skolan kräver mycket och aktiviteter tar en stor del av tiden vilket ofta gör att elever idag inte alltid hinner med ett extrajobb, säger Per Långsved.

ETTA, Spara. Viktor Rydbergs nior gör budget för att se vad de spenderar pengarna på, kläder mat och småköp var de största utgifterna. Foto: Mikael Andersson

Bästa tipsen från Per Långsved

Spara först, spendera sen.

Fundera på vad du lägger pengarna på och vad saker kostar.

Prata om ekonomi hemma och i skolan.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06