Danderyds nya gångtunnel är klar

När tunneln under Enebybergsvägen var färdigrenoverad ville kommunen fira på ett helt nytt sätt – genom att sätta ut soffor i tunneln och bjuda på grillade marshmallows.

  • Publicerad 11:14, 7 dec 2018

Eld med riktiga vedträn, cocosbollar, varm saft och marshmallows. Det var en minst sagt annorlunda invigning när kommunen ville fira en renoverad tunnel, den som går under Enebybergsvägen, mellan Båtsmanstorpet och gymnasiet.

I tunneln fanns också fina soffor att sitta i och "gardiner" för de kala betongväggarna.

– Vi tyckte att det var roligt att uppmuntra invånarna att utnyttja sitt vardagsrum, säger Helena Eriksson vid tekniska kontoret.

Hon berättar dock att sofforna bara är en tillfällig grej för invigningen, till många förbipasserande gymnasieelevers sorg.

"Bilister kanske kör långsammare"

Tunneln har fått LED-belysning och blivit ljusare, för trygghetens skull. Och så har man satt upp en stor bild tagen av Maria Palm som vann kommunens fototävling med just den bilden.

– Nu har vi renoverat en tunnel i Inverness, och så tant brun, tant grön, tant gredelin vid Mörby, berättar Bengt Sylvan, tekniska nämndens ordförande.

Firandet verkar slå an hos de förbipasserande, som tar sig tid att prata med tjänstemän och politiker.

– Det här var en väldigt fin ändring, sade Fredrik Källberg som går första året av tekniskt program på Danderyds gymnasium.

Hans kursare Viktor von Ehren gillar den "nya" tunneln:

– Nu kanske bilisterna kör lite långsammare för att de tittar på bilden, och då slipper de köra på oss.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36