Danderyds Nyheter följer upp vårens händelser – vad hände sen då?

Danderyds Nyheter gör bokslut för första halvan av året och följer upp några av våra artiklar med frågan: "Sen då?"

  • Publicerad 10:11, 6 jul 2017

Nytt. Yasmin Thonestad, Paula Carlzon och ägaren Sarah Korduner är de som har uppfört hälsotrenden på menyn i Djursholm. Foto: Kevin Wedin

Yolo stängde...men öppnade igen

VAD? Den 18 februari stängde Yolo sin restaurang i Djursholm för vad vi trodde var sista gången.

SEN DÅ? I slutet av juni hade restaurangen åter igen öppnar men nu med ett helt nytt koncept. Den tidigare stämpeln om ”finrestaurang” har bytts ut mot drop-in besök och fullt fokus på hälsa.

Silan har hittat hem i Djursholm och trivs med de nära avstånden till Ösbysjön och skolan. Foto: Roffe Andersson

Ett halvår efter Silan flyttat in

VAD? Silan Badiknali var en av de första att flytta in i Sveriges första bostadsrätter enbart byggda för studenter på Vendevägen i Djursholm.

SEN DÅ? Fem månader har gått nu sedan Silan, som är från Sandviken, flyttade in och så här säger hon om första tiden:

– Jag trivs jättebra här i Danderyd och kände mig som hemma omedelbart, det är en skön känsla efter att ha letat efter ett hem ett tag. Jag älskar speciellt den superkorta färden till Universitetet och den korta sträckan till fina Ösbysjön.

Ann Andersson, Anna Bril och Sarah Korduner höll senare under våren ett eget möte utan inblandning från kommunen. Foto: Kevin Wedin

Blev dissade av kommunen

VAD? I mars klubbade Danderyds kommun igenom 48 modulbostäder nära Danderyds gymnasium och BISS, British international school of Stockholm. Dock var föräldrar till barn på BISS besvikna över att kommunen inte hade en dialog med dem.

SEN DÅ? Senare under våren kom föräldrarna att anordna ett öppet seminarium med fokus på integration, ett möte som hölls i aulan på Danderyds gymnasium. Kommunen var inbjudna men valde att nobba mötet.

Peter Forssman tyckte bara det var roligt att bjuda på en "annorlunda" bild. Det tyckte vi med. Foto: Privat

Politikern som bjöd på bästa pressbilden

VAD? Det var i april som vi frågade alla lokala partier i Danderyd om hur de förhöll sig till ett kommunalt bostadsbolag. I samband med det fick varje representant skicka en bild på sig själva och av Kristdemokraternas Peter Forssman fick vi en bild när han står i det som kallas ”Stor hovuniform” som bärs vid stadsbesök. Bilden skapade stor uppmärksamhet på sociala medier.

SEN DÅ?

– Jag tror inte jag fick någon negativ reaktion, en del tyckte det var ganska dråpligt. Sen vet många att jag arbetat inom hovet. Men jag hade inget emot att den bilden användes, det var bara roligt, säger han.

Ann Karinsdotter, butikchef för Hemköp i Mörby, har fått flera som hört av sig efter vår artikel. Foto: Kevin Wedin

Ville skänka mat till organisation

VAD? I våras träffade vi Ann Karinsdotter, butikschef på Hemköp i Mörby centrum. Hon var på jakt efter en organisation att erbjuda mat till som butiken inte längre kunde sälja.

SEN DÅ?

– Det har varit väldigt många turer så det är svårt att sammanfatta. Jag fick väldigt mycket svar efter att vi träffades men det har inte riktigt blivit som jag tänkt. Jag hoppas det blir något till hösten, säger hon.

Abdi skulle utvisas när han fyllt 18, men nu har utvisningen upphävts. Foto: Saga Lindqvist

Skulle utvisas på sin 18-års dag

VAD? Abdi kom till Sverige i augusti 2015 och gick i våras på Mörbyskolan. Då var det beslutat att han på sin 18-års dag skulle utvisas till sitt födelseland Etiopien.

SEN DÅ? Nu har Abdi fyllt 18 och migrationsverket har stoppat utvisningen, i alla fall för tillfället.

– Statusen just nu är att man har upphävt utvisningen för nu, sen har vi inte fått besked om migrationsverket godtagit våra verkställighetshinder. Men han har nu en familj som han bor hos i Enebyberg, eftersom han inte fick bo kvar i HVB-hemmet efter han fyllt 18, så det är jättebra, säger Madjid Ghatan, god man för Abdi.

Peter Strömberg och sönerna Ruben och Sixten berätta om hur de vill ha en skejtpark till Danderyd. Foto: ROLF ANDERSSON

Skatepark har fått 200 000

VAD? I vårt sista nummer för 2016 träffade vi skate-entusiasten Peter Strömberg med sönerna Sixten och Ruben. Och de välkomnade en skatepark till området omkring Mörbybadet.

SEN DÅ? Och under våren så har den framtida skateparken fått rejält med hjälp då två privatpersoner i Danderyd har skänkt 100 000 kronor var för att bygga en skatepark. Och nu håller kommunen på att slutföra upphandling med företag som ska bygga parken.

Förfall. Huset som stått tomt i många år förekommer i en stor bedrägerihärva. Foto: Uffe Lindeborg

Turerna kring ödehuset

VAD? Den 18 januari skrev Danderyds Nyheter om att ödehuset i Djursholm, Liberias residensbostad, köpts på ren spekulation. Detta uppgav den nya ägaren vid en intervju. Senare uppdagades att affären var en bedrägerihärva med flera ökända kriminella som förfalskat ägarhandlingar.

SEN DÅ? Ett par som köpte huset för 9,2 miljoner av bedragarna blev stämda av liberiska staten. Parterna förlikades
i Attunda tingsrätt och ägarskapet gick åter till Republiken Liberia.

20-åriga Stina Attervall är just nu i Australien, sen blir det Nya Zeeland och efter det obestämt. Foto: Privat

Stina skulle ut i världen – hur går det?

VAD? 20-åriga Danderydsbon Stina Attervall hade mått dåligt under stora delar av sin uppväxt innan hon, när hon var 19, fick reda på att hon är bipolär. När vi pratade med henne var planen att resa ut i världen och uppmärksamma sjukdomen.

SEN DÅ?

– Nu upptäcker jag Australiens västkust innan jag stannar i Sydney en kortare period. Efter det har jag många planer som jag tar därefter. Jag har pratat väldigt mycket om ämnet under min resa och träffat väldigt många människoöden, så det har varit otroligt intressant, säger hon.

Här, vid Mittag-Leffler i Djursholm, fick en man en traktor över sig och avled tidigare i våras. Foto: Lotten Engbom

Fick traktor över sig – utredning pågår

VAD? Den andra maj omkom en man efter att ha fått en traktor över sig. Mannen ska ha arbetat som fastighetsskötare vid Institutet Mittag-Leffler i Djursholm.

SEN DÅ? När Danderyds Nyheter pratar med polisen som sysslar med arbetsmiljöbrott säger de följande:

– Det är en utredning som fortfarande pågår, en del folk har hörts och vi är ännu inte klara, säger polisen Margareta Jonsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30