Danderyds sjukhus svarar kritiken man fått om att prinsessan Sofia ska ha särbehandlats under torsdagens födsel. Foto: Mostphotos

Danderyds sjukhus efter kritik om särbehandling av prinsessan Sofia

Danderyds sjukhus kritiseras för att ha givit förmåner för prinsessan Sofia inför födseln av hennes och prins Carl Philips andra barn. Kritik som Danderyds sjukhus nu slår ifrån sig.

  • Publicerad 17:29, 1 sep 2017

Under torsdagsförmiddagen fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip sitt andra barn, en son som föddes på Danderyds sjukhus. På sociala medier har åsikterna varit kritiska mot att prinsparet ska ha fått särbehandling av Danderyds sjukhus.

Jonas Wikström är kampanjombudsman på Republikanska föreningen och anser att det är extra känsligt eftersom det under sommaren varit många skriverier om förlossningskris på Stockholms förlossningskliniker.

– Massor av kvinnor skickas till andra län och det är märkligt av Danderyds sjukhus att reservera en plats. Det är uppenbart att de har gjort det på grund av att de är från kungafamiljen, så ska det inte vara, säger Jonas Wikström.

Danderyds sjukhus dementerar

Ingvor Farinotte är presschef på Danderyds sjukhus och dementerar uppgifterna om att prinsessan Sofia ska ha haft ett rum reserverat.

– Det kan jag direkt dementera, vi hade inget rum reserverat till prinsessan. Det fanns flera lediga rum när prinsessan kom hit och vi hade full bemanning med både barnmorskor och läkare. Innan annan blev hänvisad till någon annan klinik eller påverkad av att prinsessan födde här, säger hon.

Men om det hade varit fullt, hade prinsessan Sofia hänvisats till ett annat sjukhus?

– Det kan jag inte svara på eftersom det är en hypotetisk fråga. Men under sommaren får nio av tio kvinnor föda där de har listat sig, säger Ingvor Farinotte.

Hemlig sms-kedja

Innan förlossningen berättade Margareta Thorgren till expressen.se att hovet hade en hemlig sms-kedja mellan läkare och prinsparet.

– Vi har en rutin och har en plan både med läkare och med familjemedlemmar som behöver få information. Det finns en planering om hur vi kommunicerar. Sedan så blir det en högre beredskap när det kommer närmre, säger Margareta Thorgren.

"Ökad hotbild"

Ingvor Farinotte menar att hon inte kan uttala sig om kontakt mellan prinsessan Sofia och läkare.

– Det ligger under patientsekretessen och det varken vet jag eller kan tala om. Det enda som skiljer sig är att prinsessan tillhör en grupp människor som behöver ökad säkerhet på grund av en ökad hotbild, säger Ingvor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm