Vårdbyggnad 61. 2024 väntas den nya byggnaden kunna ta emot de första patienterna, meddelar Charlotte Broberg (M) ordförande i fastighets- och servicenämnden. Foto: Illustration: Carlstedt arkitekter/CF Møller. Pressfoto (Kollage)

Danderyds sjukhus får ny helikopterplatta

Nästa vecka fattar Region Stockholm ett genomförandebeslut värt 1,85 miljarder kronor om en ny vårdbyggnad för Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 10:31, 20 maj 2020

För ett par år sedan tog regionen ett inriktningsbeslut om att bygga en helt ny vårdbyggnad för Danderyds sjukhus.

Nästa vecka fattar fastighets- och servicenämnden ett genomförandebeslut i frågan, som bland annat innebär en ny helikopterplatta för sjukhuset.

Ordförande för nämnden, Charlotte Broberg (M), meddelar att koalitionen är enig i frågan och att första spadtaget kan tas ett år efter att beslutet är fattat.

– Om allt går enligt planerna så kan den nya vårdbyggnaden ta emot den första patienten i slutet av 2024, säger hon till DanderydDirekt.

Miljardinvestering

Sedan flera år pågår en stor upprustning av Danderyds sjukhus. Så sent som i oktober invigdes den nya akut- och behandlingsbyggnaden.

2016 togs ett beslut om att renovera en äldre del av sjukhuset, byggnad 22. En ny investering presenterades senare 2018, på 1,85 miljarder kronor, för att istället bygga en helt ny vårdbyggnad – vilket man nu går vidare med.

Enligt genomförandebeslutet blir den nya byggnaden på totalt 13 våningar, med 164 vårdplatser och ska innefatta sju mottagningsverksamheter på tre våningsplan.

I projektet planeras även en helikopterplatta på taket av den nya byggnaden.

– Helikopterplattan som finns idag ligger en bit bort, vilket innebär en del problem för personalen. Det är något man slipper nu när man lägger den på taket. Det blir en fyrdubbling mot vad man kan ta emot idag, och man räknar med uppemot 500 landningar per år, säger Charlotte Broberg.

Den 28 maj sammanträder fastighets- och servicenämnden för att besluta i frågan.

– Det här är bra både för Danderyd och norra Stockholm. Vi kommer kunna säkra upp fler moderna vårdplatser och få mer flexibilitet för framtidens behov på Danderyds sjukhus, säger ordförande, Charlotte Broberg (M).

Vårdbyggnad 61

Sju mottagningsverksamheter är planerade till tre våningsplan för byggnad 61.

Endoskopimottagning, perioperativ enhet, inskrivningsmottagning, kirurgimottagning, ortopedimottagning, delar av akutmottagning, två generella mottagningar och njurcentrum.

Byggnaden beräknas kosta 1,85 miljarder.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt