Förstärkningsläge. Danderyds sjukhus har gått upp i förstärknings läge på grund av coronaviruset. Foto: Mikael Andersson

Danderyds sjukhus går upp i förstärkningsläge

Danderyds sjukhus meddelade under fredagen att man har gått upp i förstärkningsläge, en nivå över stabsläge.

  • Publicerad 13:59, 13 mar 2020

Danderyds sjukhus skriver att förstärkningsläge innebär en stabssammansättning med representanter från olika verksamheter som är speciellt utformad att hantera situationen med nya coronaviruset.

I pressmeddelandet skriver de också att sjukhuset följer utvecklingen noggrant och har beslutat att ytterligare höja beredskapen för att förbereda sjukhusets verksamhet.

Det är vd Yvonne Haglund Åkerlind som tagit beslutet.

– Vi har under en tid arbetat med förberedelser i stabsläge och övergår nu till förstärkningsläge för att på bästa sätt fortsätta vårt arbete för att hantera situationen med nya coronaviruset. Vi arbetar i nära samverkan med regionledning och övriga vårdgivare och stärker nu samarbetet ytterligare internt och externt för att vi fortsatt ska kunna ta hand om alla patienter på ett tryggt och säkert sätt, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind i pressmeddelandet.

Tidigare har också Karolinska sjukhuset gått upp i förstärkningsläge.

Danderyds sjukhus i stabsläge efter coronasmitta

Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge:

Stabsläge: innebär att en särskild sjukvårdsledning etableras och att den håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge: innebär att en särskild sjukvårdsledning etableras och att den vidtar åtgärder för att stärka viktiga funktioner.

Katastrofläge: innebär att en särskild sjukvårdsledning etableras och tar alla resurser i anspråk.

Källa: Socialstyrelsen

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34